Să ai copii este frumos, dar nu e deloc ușor. Și ai atâtea lucruri să-i înveți. Imediat ce trece primul an și se sting și unele dintre cele mai mari emoții, încep primii pași la propriu. Și primele pericole existente peste tot în mediul înconjurător. Asta ca să nu mai vorbim despre momentele în care copiii mănâncă de unii singuri, iar adulții nu mai pot de bucurie…
Pe măsură ce cresc copiii, vrem să le descoperim talentele și aptitudinile: fotbal, pian, tenis, karate, vioară, limbi străine, pictură, balet etc. În ultimii ani, mulți părinți cu posibilități financiare din România își suprasolicită copiii cu extraactivități pe lângă școală și grădiniță. Evident, din dorința de a le da cât mai multe opțiuni în viață… Însă copiii au nevoie de… timp liber pentru joacă. Joaca este fundamentul prin care copilul achiziționează cunoștințele, dezvoltă creativitatea.
Pe lângă timp liber pentru joacă este foarte important modul în care vă tratați copiii. Da, ați citit bine. Există numeroase studii care arată că modul în care părinții își tratează copiii le influențează acestora din urmă starea de sănătatea ca adulți și chiar riscul de a dezvolta boli grave. Părinții care își manipulează copiii și care le vorbesc urât acestora influențează stima de sine, gradul de socializare și implicit starea de sănătate. Un studiu făcut la Universitatea Harvard acum 70 de ani pe 125 de studenți care au fost monitorizați pe timp îndelungat a arătat impactul comportamentului părinților.
Studenții au completat formulare despre comportamentul părinților lor: înțelegători, calzi, iubitori, reci, intoleranți. În cazul studenților cu copilărie aflată sub imperiul autorității, a relațiilor reci și conservatoare cu părinții timpul a dovedit că 95% dintre ei s-au îmbolnăvit de boli grave. Dintre studenții care primeseră afecțiune în copilărie, doar 29% s-au îmbolnăvit de aceleași boli grave. Totodată, în anii 2000 un update al studiului vorbea chiar despre riscul mai mare de a dezvolta cancer la copiii care nu au fost sau nu s-au simțit iubiți în copilărie.
Așadar, dragi părinți – lăsați copiii să se joace. Alegeți cu delicatețe și iubire cuvintele pe care le folosiți la adresa lor și asupra vieții.