Dacă vrei să te bucuri de statutul de șofer și să îți conduci propria mașină pe străzile publice, este esențial să ai în buzunar un permis de conducere. Obținerea acestui permis nu este un proces foarte dificil, însă implică foarte multă atenție la detalii și o bună organizare.
1. Trebuie să îți pregătești toate actele de care ai nevoie pentru examen
Astfel, pentru a te înscrie la examen, vei avea nevoie de cazier judiciar, de achitarea unei taxe de examen, de achitarea unei taxe de permis auto și de susținerea unui test psihologic și a unui test medical. Fără o fișă medicală permis auto completată corect nu vei putea să intri în examen, așadar, nu neglija acest aspect.
Fișa medicală o poți obține chiar și înainte de a face școala, fiind valabilă timp de 1 an. De asemenea, ai nevoie de copie după cartea de identitate, de cerere de înscriere la examen și de o fotografie tip permis auto.
2. Trebuie să ai la îndemână legislația rutieră
Cumpără-ți o carte cu legislația rutieră actualizată și citește-o! Această carte trebuie să fie mereu la îndemână în timpul școlii de șoferi, deoarece atât partea practică, cât și partea teoretică se bazează pe ea. De cele mai multe ori, cei care nu reușesc să promoveze examenul auto o fac din cauza neglijării legislației. Din fericire, legislația rutieră este destul de ușor de înțeles și de învățat.
3. Trebuie să pui cât mai multe întrebări
Școala de șoferi are un singur scop: acela de a te învăța să conduci. De-a lungul orelor de legislație rutieră sau de-a lungul orelor de practică pot apărea o mulțime de situații pe care nu le înțelegi. Pune-i cât mai multe întrebări instructorului, în așa fel încât după fiecare sesiune de condus să pleci lămurit acasă.
4. Trebuie să rezolvi cât mai multe teste DRPCIV
Examenul teoretic constă în întrebări grilă din legislația rutieră. Majoritatea întrebărilor de la examen sunt publice și pot fi rezolvate fie în cărți de specialitate, fie pe site-uri dedicate. Rezolva cât mai multe teste, până în momentul în care ajungi să nu mai greșești nicio întrebare. Dacă acasă reușești să rezolvi toate testele 100% corect, șansele de a nu promova examenul teoretic sunt minime.
5. Trebuie să conduci în cât mai multe situații
Solicită-i instructorului să organizeze sesiuni de condus în cât mai multe situații: pe ploaie, pe soare, pe drumuri aglomerate, pe drumuri de țară, dimineața sau noaptea. Dacă se poate, este bine să conduci inclusiv pe zăpadă, în așa fel încât să te familiarizezi cu orice situație.
Dacă respecți aceste 5 reguli, procesul de promovare a examenului și de obținere a permisului este unul cât se poate de simplu. Tocmai de aceea, este bine să mergi la examen fără emoții și să abordezi fiecare situație cu luciditate. Chiar și în cazul în care greșești, singurul risc pe care ți-l asumi este acela de a mai da o dată examenul, așadar, nu ai niciun motiv pentru emoții.