Mituri mioritice despre psihoterapie

Cei mai multi dintre clientii ca­re contacteaza un cabinet de psihoterapie sunt oameni obisnuiti, care trec printr-o pe­rioada dificila a vietii lor si pe care considera ca nu o pot rezolva singuri sau cu ajutorul celor apropiati.
  • Publicat:
Mituri mioritice despre psihoterapie
Mituri mioritice despre psihoterapie

Sunt psihoterapeut. Asta inseamna ca ma adresez indeobste oamenilor sanatosi mintal. Putini sunt cei care reusesc cu succes sa faca diferenta intre psiholog, psihoterapeut, psihiatru sau psihanalist. Si atunci cand reusesc, observ cum psihoterapeutul este perceput ca o persoana care a ajuns in posesia secretelor artei de a trai. Ca este tot timpul fericit si chiar dispus, cu sau fara bani, sa asculte cu un interes infinit toate durerile sufletesti ale tuturor.

Numai nebunii au nevoie de psihoterapie. Cei mai multi dintre clientii ca­re contacteaza un cabinet de psihoterapie sunt oameni obisnuiti, care trec printr-o pe­rioada dificila a vietii lor si pe care considera ca nu o pot rezolva singuri sau cu ajutorul celor apropiati.

Unii clienti, intr-adevar, sufera de o boala psihica si sunt in evidenta unui cabinet psihiatric, iar psiho­te­ra­pia completeaza trata­men­tul medicamentos prescris de me­dicul psihiatru, obtinandu-se, astfel, rezultate mai rapide si de durata. Tot mai multe per­soane, insa, apeleaza la psiho­terapie deoarece doresc sa-si imbunatateasca performan­te­le profesionale si sa-si imbo­gateasca viata personala.

Psihoterapia inseamna sa vorbesti despre ceea ce te supara. Este foarte raspandita credinta potrivit ca­reia, povestindu-i psihoterapeu­tului despre toate lucrurile din viata ta care sunt dureroase sau neplacute, te vei simti eli­be­rat si, deci, mai bine. In realitate, este important sa te exterio­ri­zezi in fata terapeutului, dar nu este suficient pentru o te­ra­pie reusita.

Psihoterapeutul este cel care il „insoteste” pe clientul sau in acest demers, care poate fi considerat in­che­iat atunci cand schimbar­i­le din viata reala sunt stabile si eficiente.

In psihoterapie primesti sfaturile potrivite, care te vor face sa te simti mai bine. In reali­ta­te, de asta se ocupa prietenii, cunostintele si rudele. Psiho­te­rapia nu-i nicidecum o colec­tie de sfaturi istete.

Psihote­ra­peutul nu da sfaturi si nici nu-i spune clientului ce deci­zii sa ia, insa il ajuta pe acesta sa ajunga mai usor la ras­pun­su­rile de care are nevoie. Psiho­te­rapia nu inseamna ca vom primi sfaturi sau solutii „la pa­chet”, nici ca psihoterapeutul va face ceva in locul nostru.

Psihoterapia este pro­cesul prin care o persoana, cu ajutorul unui consilier psiho­lo­gic sau psihoterapeut, poate gasi solutii noi la problemele sale. Aceste solutii pot fi con­crete sau pot fi noi intelesuri legate de experientele de via­ta. Fiecare om este unic si pen­tru fiecare dintre noi exista o cale unica pentru a ne regasi echilibrul si puterea de a face fata vietii.

Medicamentele ma pot ajuta mult mai repede decat o psihoterapie. In primul rand, medicamen­te­le trebuie administrate doar la indicatia medicului.

Excep­tand bolile psihice, medicamentele prescrise de medicul psihiatru pentru tulburari de adaptare, fobii, insomnii etc. ameliorea­za doar simptomele, fara sa elimine cauzele de origine psihologica.

Ce rost are sa dai atatia bani la terapeut, cand poti apela la prieteni, rude sau forumuri. Fiecare dintre noi poate trece prin momente di­ficile, cand se simte debu­so­lat, vulnerabil, nedreptatit etc., iar sprijinul din exterior este binevenit. La psihoterapie oamenii recurg, frecvent, atunci cand au epui­zat toate aceste mijloace si situatia, in loc sa se amelio­re­ze, se agraveaza tot mai mult.

Daca tinem cont si de faptul ca un psihoterapeut se for­mea­za ca specialist intr-o peri­oa­da de 5-6 ani, intelegem de ce intre a face psihoterapie si a da sfaturi despre cum „trebuie” sa procedezi, este o diferenta atat de mare.

Cel mai bine ma ajut singur, citind o carte de psihologie. O carte te poate ajuta sa intelegi anumite aspecte din viata ta, dar pentru a putea face schimbarea necesara este nevoie de o persoana competenta, pregatita in acest sens.

Psihoterapeutul este un ghid, care merge alaturi de tine in aceasta calatorie a schimbarii. In psihoterapie poti experimenta noi perspective, modele de comportament sau relationare, intr-un spatiu sigur, securizant, fara frica de a fi criticat sau blamat, alaturi de o persoana, psihoterapeutul, care ramane garantul realitatii.

Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult