România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică – în weekendul 24 -25 octombrie – la ora oficială de iarnă 2020, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00. Vom dormi astfel cu o oră în plus, iar ziua de 25 octombrie va fi cea mai lungă din an.
România trece astfel la ora oficială de iarnă în noapte de 24 spre 25 octombrie, iar ziua de duminică, 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră.
Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie, iar ora de iarnă în ultima duminică din luna octombrie.
Joseph Gannon, șef al unei clinici pentru tulburări de somn, din Marea Britanie, crede că schimbarea bruscă ar putea fi un motiv de îngrijorare, dar asta doar pentru o minoritate de oameni, care au diverse afecțiuni.
„Dacă ești sănătos, ai un somn bun și ești tânăr, nu există prea multe consecințe”, spune el. Persoanele pe care le poate afecta sunt cele care nu se odihnesc, de obicei, în special cei cu afecțiuni precum apneea de somn, potrivit The Telegraph.
Gannon explică faptul că ora de vară ne schimbă ritmul circadian. „Ritmul tău este modul în care corpul tău reglează ceasul corpului tău de 24 de ore și este dictat de lumină.
Cu o oră mai puțin de lumină, nivelurile noastre de melatonina ar putea crește, oamenii fiind puțin mai letargici decât de obicei. Specialistul spune că ar putea dura câteva săptămâni până vom scăpa de această senzație. „Sunt oamenii care se simt mai bine dimineața și oameni care se simt mai bine seara, iar de data aceasta, oamenii care prefer dimineața se vor avea puțin mai mult de suferit (din cauza lipsei de lumina n.r.).”
Sunt dovezi însă că nu doar starea de spirit se va schimba în weekendul cu trecerea la ora de iarnă, însă oamenii sunt chiar mai predispuși la accidente de mașină sau accidente vasculare cerebrale.
Universitatea din Colorado la Boulder a efectuat o cercetare despre legătura între ora de vară și decese provocate de incidente de trafic și a descoperit că a existat o creștere de 17% luni, ziua după schimbarea din primăvară.
Studiile au evidențiat că atunci când se schimbă ora oamenii sunt mai predispuși la infarcturi, AVC-uri, depresie sau dureri de cap.
Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Astfel, ar urma ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei în funcție de sezon, în Uniunea Europeană.
Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care hotărăsc să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face ultima modificare în ultima duminică din octombrie 2021.
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.
România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.
Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.
Potrivit unor specialişti, efectul schimbării de oră în ultimul weekend al lunii octombrie nu durează, bucuria unui somn prelungit dispărând în câteva zile.
Un studiu la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului dispare.
Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă efectele aparent benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulţi spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puţin.