1.000 de zile in Hawaii

Mereu a fost la moda sa iti faci studiile in strainatate, la cele mai renumite scoli din Europa. Insa ce ai zice de cineva care alege pentru doctorat o universitate din insulele Hawaii?! Am intalnit-o pe Irina Velicu, o bucuresteanca mai mult decat curajo
  • Publicat:
1.000 de zile in Hawaii
1.000 de zile in Hawaii

Si totusi, de ce Hawaii? „Eram la masterat in Anglia cand, oarecum din intamplare, am aplicat la doctorat in America. Imi placea filosofia politica cu accente pe studii critice de globalizare si in Hawaii puteam aprofunda studiile in acest domeniu. Am incercat si am fost acceptata cu contract de un an ca teaching assistant cu posibilitate de innoire”, asa isi incepe Irina Velicu episodul Hawaii. Prima impresie? „Aici lumea nu ia sfarsit, cum se spune la noi ca Honolulu e la capatul pamantului, ci, dimpotriva, se traieste prin paradoxul unei combinatii intre civilizatie si jungla”, spune Irina. Inceputul nu a fost usor pentru ea, mai ales socul cultural. Insa traim in secolul adaptarii si acomodarii rapide, iar prin prisma meseriei ei a interactionat si cunoscut foarte multi oameni de diferite nationalitati. In plus, locuia in Hawaii, deci nu avea cum sa se plictiseasca!

Goana dupa organic
„Evident, in Hawaii, conditiile sunt propice relaxarii: oceanul in stanga, muntele in dreapta, clima tropicala cu soarele moderat de briza si ploile dese mentin o balanta ideala in care esti invitat sa traiesti «frumos»”, descrie ea atmosfera. Totodata a fost uimita de preocuparea americanilor pentru o viata sanatoasa, mai ales ca la ei obezitatea atinge cote alarmante. In plus, avand ocazia sa faca o paralela intre alimentatia americanilor „ieftina si nesanatoasa” si alimentatia romanilor „direct de la sursa”, a concluzionat ca suntem niste norocosi. Ceea ce la noi pare absolut normal, sa cumperi legume, fructe, branza ori carne direct de la producatori, doar mergand in piata, acolo e un mare noroc sa gasesti mancare organica. „Descoperirea asa-numitelor «farmers markets» era un prilej de bucurie, pentru ca e greu sa razbata aceasta forma de comert in era monopolurilor corporatiste in care procurarea mancarii devine superficiala si mai putin o relatie umana in care increderea ar fi esentiala.” Evident si preturile se tripleaza pentru orice produs ce are eticheta „bio”.

Vegetariana de nevoie…
Desi in America mancarea este mult mai ieftina decat in Europa, se pare ca nu e chiar de cea mai buna calitate. „In special carnea ma dezgusta, fiind fara gust si scumpa. Am devenit vegetariana de nevoie (desi legumele erau uneori foarte scumpe si nu neaparat gustoase). Peste doi ani, am depistat o anemie. Am aflat de la un medic nutritionist ca nu putem fi toti vegetarieni si ca majoritatea vegetarienilor au deficiente de fier.” In momentul in care decizi sa nu mai consumi carne trebuie sa iti asiguri toate elementele de care are nevoie organismul pentru a functiona corect. „Ulterior, am inteles de ce carnea nu este gustoasa, de ce exista in fiecare magazin un colt al produselor organice sau chiar magazine cu produse strict organice. Vorbeam cu profesorul meu, indian de origine, cum ca la noi acasa cel care o duce bine se ingrasa spre deosebire de SUA, unde cei fara bani se ingrasa, pentru ca nu-si permit mancare variata si de calitate”, continua Irina.

Yoga si sport la malul oceanului
Nu sunt doar simple povesti cele in care se vorbeste despre obsesia multor americani pentru sport. Irina ne-a confirmat: „Sanatatea este ingrijita cu maxima atentie, iar alergatul de dimineata sau de seara, yoga, Pilates si alte sporturi care combina practici de meditatie si de relaxare cu efort fizic sunt atat de comune incat incepuse sa imi fie rusine ca nu am si eu astfel de obiceiuri. Sau ambitia de a le practica cu religiozitate… Parcurile erau pline de oameni, singuri sau grupuri, care faceau sport in fiecare seara inainte de apusul soarelui. Prietenii mei, persoane cu profesii solicitante, profesori, avocati, designeri, nu concepeau sa mearga la culcare inainte sa faca o plimbare pe deal, munte sau parc, ori fara sa faca yoga”. Bineinteles eroina noastra si-a insusit acest stil de viata si este dezamagita de obiceiul unora de a termina ziua pe o terasa, cu o bere in fata…

Reintoarcerea la natura
Irina va lua din nou avionul spre insula Oahu din Hawaii in viitorul apropiat pentru a da ultimul examen. Este fericita ca poate revedea exoticele locuri si bunii prieteni care au facut din experienta ei, una de neuitat. Insa, „Nu cred ca as putea locui acolo pe termen lung, cel putin nu la varsta mea. In ciuda invaziei «civilizatiei», este in continuare un loc unde te poti ascunde fericit, ca majoritatea americanilor care s-au pensionat pe pamanturile hawaiienilor”. In concluzie, Irina, ne-a marturisit: „Acum nu mi se mai pare ipocrit sau amuzant sa-i aud pe unii americani ca vor sa traiasca in natura, departe de masini, sa se deplaseze doar cu bicicleta sau la pas, sa aiba la indemana lucruri simple, de baza si sa renunte la televizor, dar Hawaii e atipic pentru US…“

Urmărește CSID.ro pe Google News