Filosoful grec Epictet oferă o serie de învăţăminte drept ghid pentru transformarea şi înţelegerea vieţii într-un mod cât mai realist şi… benefic. Cu siguranţă vieţile noastre se desfăşoară cu o amplitudine ridicată şi se împart în momente minunate şi tristeţe sau anxietăţi, însă următoarele 10 învăţături vă pot servi drept suport în momentele grele.
Una dintre cele mai importante învăţături ale lui Epictet constă în acceptarea faptul că nu tot ceea ce se întâmplă în vieţile noastre, depinde neapărat de noi înşine. Este importantă asumarea propriilor credinţe şi valori şi înţelegerea faptul că puterea noastră nu este absolută – viaţa este un amalgam de întâmplări neaşteptate.
Probabil că nu doar o singură dată vi s-a întâmplat să vă aflaţi în situaţii care v-au consumat o cantitate enormă de energie. Epictet vorbeşte despre faptul că perioadele de suferinţă, sunt doar o modalitate individuală de a percepe evenimentele întâmplate. Astfel, de fiecare dată când vă aflaţi într-un moment dureros, găsiţi timp pentru propria persoană şi întrebaţi-vă : „Este cu adevărat acesta, răul cel mai mare dintre toate?” şi amintiţi-vă de puterea pe care o aveţi pentru a-i face faţă.
Cu toţii trăim înconjuraţi de temeri la fiecare pas. Cu toate acesta, un vechi proverb spune că de ceea ce îţi este teamă, nu vei scăpa. Adevărul este că majoritatea temerilor se construiesc pe situaţii externe, care nu depind de noi. Transpuneţi temerile cu tentă externă (teama de moarte, de singurătate etc.) în lucruri care depind de sine. Astfel, uitaţi de teama de singurătate şi socializaţi, uitaţi de teama morţii inevitabile şi trăiţi fericiţi.
Adevărul este că viaţa constă într-un set de evenimente neaşteptate dar şi într-un set de alegeri. Nu sunt de vină oamenii aleşi de noi, să ne fie aproape, pentru nefericirile pe care le suferim. Este important să ne asumăm şi să înţelegem acest lucru – fericirea depinde în totalitate de noi înşine!
Şi nu este nimic în neregulă cu acest fapt! Găsiţi puterea interioară de a prospera şi înflori indiferent de cursul evenimentelor. Viaţa presupune adaptare, iar omul posedă această virtute în cantităţi foarte mari, atâta vreme cât ştie unde să privească!
Deşi nu tot ceea ce se întâmplă depinde de noi, acest lucru nu înseamnă că suntem invitaţi la activarea ignoranţei. Este adevărat că ignoranţa constă în cea mai rapidă cale către bucuria superficială, dar înţelepciunea presupune înţelegerea tuturor fenomenelor, acceptarea şi băgarea lor de seamă, soldându-se cu o împlinire spirituală extraordinară.
Obstacolele nu există în viaţa noastră pentru a ne face imposibilă realizarea unui anumit scop. Ceea ce spune Epictet este faptul că un obstacol presupune o probă, o probă care la rândul său are drept scop înnobilarea şi valorificarea noastră.
Epictet considera viaţa drept o mare piesă de teatru. Fiecare actor are rolul de a juca cât mai bine, ţinând totuşi seamă de faptul că deşi nu el a ales ce va fi, el poate alege cât de bun să fie. Nu vă abateţi de la ceea ce sunteţi pentru a fi pe plac unei anumite persoane!
În ochii fiecărei persoane, noi suntem văzuţi diferit. Ceea ce este cel mai important este ca noi să fim cei mai importanţi pentru noi înşine. Este important să ne stabilim scopuri pe care le putem atinge şi care depind de noi, precum şi echilibrul între ceea ce suntem şi ceea ce aspirăm. Este important să fim egali cu noi înşine, nu cu ceilalţi!
Probabil nu este plăcut pentru nimeni să îşi amintească de sfârşit, însă a avea moartea în vedere în fiecare zi, este o foarte bună modalitate de a aprecia din ce în ce mai mult faptul că trăim şi că iubim. Nu vă fie teamă de moarte, dar nu trataţi nici cu superficialitate – viaţa este un dar minunat!