13 semne ale unei relații sănătoase

  • Publicat:
13 semne ale unei relații sănătoase

Relațiile necesită efort, iar dacă te-ai surprins depunând eforturi suplimentare în ultima vreme pentru a face lucrurile să meargă bine, este normal să te întrebi care sunt semnele unei relații sănătoase.

Este important să menționăm de la început: psihologii subliniază că la un moment dat conflictul este normal într-o relație și că nimeni nu scapă fără vreo ceartă ocazională cu partenerul. „Nu putem fi niciodată în perfectă armonie cu cineva,” spune psihologul Andreea Cristea.

„Este literalmente imposibil ca un partener dintr-o relație să cunoască și să înțeleagă întotdeauna nevoile, dorințele și preferințele celuilalt,” spune ea. De fapt, a avea o relație „perfectă” ar fi o „tragedie”. „Relațiile cresc pentru că sunt puse la încercare, pentru că nu suntem perfecți, pentru că mereu descoperim lucruri noi,” spune Andreea Cristea.

Cu toate acestea, este important să ai o relație sănătoasă. „O relație sănătoasă ne face mai fericiți și are un impact pozitiv asupra stării noastre de bine mintală și fizică,” spune Andreea Cristea.

Fie că îți cauți liniștea după o perioadă dificilă sau vrei să te asiguri că știi ce să cauți când vrei să fii cu cineva, experții spun că acestea sunt semnele distinctive ale unei relații sănătoase.

Respectul

Acesta este un element crucial. Respectul înseamnă să vă acceptați reciproc ca indivizi unici și să onorați calitățile, experiențele și opiniile celuilalt ca fiind la fel de valabile ca ale voastre. Respectul înseamnă să fii văzut, valorizat și ascultat.

Încrederea câștigată

Încrederea câștigată înseamnă că un cuplu a petrecut timp împreună și a învățat că se pot baza unul pe celălalt. Încrederea promovează siguranța în cadrul relației. Respectul este, de asemenea, fundamental pentru încredere. Asta înseamnă cu adevărat să știi că poți gestiona orice se întâmplă.

Capacitatea de a comunica

Acest lucru include și perioadele dificile. Capacitatea de a comunica clar, respectuos și de a împărtăși sentimente, mai ales când este incomod, poate menține dezvoltarea relației. Acest lucru înseamnă că sunteți capabili să discutați despre lucruri, chiar și atunci când nu sunteți de acord unul cu celălalt.

 A fi de acord să nu fiți de acord

Dezbaterile și neînțelegerile sunt aproape inevitabile în relații. Dar cuplurile sănătoase sunt capabile să recunoască și că nu vor fi de acord în toate și apoi să meargă înainte.

Iertarea

Iertarea oarbă nu este utilă, dar iertarea partenerului tău atunci când va duce la o schimbare în comportament și responsabilitate poate contribui la creșterea unei relații.

Angajamentul

Angajamentul este o piatră de temelie a relațiilor, deși poate arăta diferit pentru fiecare. De aceea este important să vă asigurați că tu și partenerul tău sunteți pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește angajamentul vostru față de relație.

Bunătatea

Bunătatea poate include lucruri mici, precum a lua înghețata preferată a partenerului tău de la supermarket sau gesturi mai mari, precum a renunța la tot pentru a ajuta când au nevoie.

Independența în cadrul relației

Tu și partenerul tău nu trebuie să faceți totul împreună, este important să faci și lucruri pe cont propriu uneori.

Senzația de confort împreună

Acest lucru nu se întâmplă neapărat imediat, dar ar trebui să simți că poți fi tu însuți cu partenerul tău în timp. Valorile comune și timpul petrecut împreună construiesc țesutul de legătură.

Vă bucurați de compania reciprocă

Este de obicei ceea ce aduce și menține oamenii împreună. Să continuați să faceți lucruri împreună menține dezvoltarea relației voastre.

Susținerea obiectivelor

Într-o lume perfectă, tu și partenerul tău sunteți cei mai mari suporteri ai celuilalt. Când ai partenerul de partea ta este ușor să te ocupi de orice provocări ar apărea în atingerea obiectivelor.

Luarea deciziilor împreună

Deciziile comune sunt inevitabile pentru cupluri, fie că este vorba despre unde să locuiți, cum să creșteți copiii sau dacă să faceți o investiție mare. Luarea deciziilor comune stă la baza echilibrului și echității, care sunt atât de importante într-o relație și sunt, de asemenea, bazate pe respect.

Capacitatea de a avea conversații dificile

Conversațiile dificile sunt inevitabile și este important să le ai, chiar dacă nu îți dorești asta. Dacă nu poți discuta despre ceva, nu poți rezolva problema. Amânarea conversațiilor dificile doar le face mai grele atunci când apar.

Sursă foto: envato

CITEȘTE ȘI: Cum arată viața sexuală într-o relație sănătoasă? „Numărul magic” care indică de câte ori trebuie să faci sex să fii fericit în cuplu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian