3 semne ale abuzului emoțional care nu sunt atât de evidente

  • Publicat:
3 semne ale abuzului emoțional care nu sunt atât de evidente

În filme și seriale TV, relațiile abuzive sunt în mod obișnuit caracterizate de violență fizică sau alte acte evidente de agresiune, cum ar fi țipatul sau insultele aruncate în stânga și în dreapta. Acestea sunt semne de avertisment comune, fără îndoială, dar nu sunt singurele, iar semnalele de alarmă nu sunt întotdeauna atât de evidente, în special când vine vorba de abuzul emoțional. De fapt, este destul de ușor să treci cu vederea tiparele subtil manipulative precum așa zisele sfaturi din iubire sau critica insidioasă, de exemplu, care pot evolua rapid către ceva mai periculos.

Nu există o definiție clară a ceea ce se califică drept abuz emoțional, dar acesta implică orice comportament non-fizic menit să te controleze, să te izoleze sau să te sperie, inclusiv amenințări sau umiliri. Experții sunt de acord într-o privință, totuși: abuzul emoțional este o formă complexă și gravă de violență în relația de cuplu care merită mai multă atenție.

„Ceea ce au în comun aceste acțiuni este că pot eroda sentimentul tău de valoare ca ființă umană și acest lucru se poate întâmpla în tăcere, încet și chiar fără să-ți dai seama”, spune psihologul Andreea Cristea.

Uneori poți observa când partenerul excesiv de gelos al unui prieten manifestă tendințe de control, de exemplu. Alteori, abuzul emoțional se poate ascunde în spatele cuvintelor aparent dulci precum: „Prietenii tăi au o influență proastă asupra ta, dar hei, încerc doar să te protejez.”

Poate fi incredibil de dificil să știi când relația ta — sau a cuiva drag — devine abuzivă emoțional, în special dacă ai fost educat să crezi că anumite comportamente neacceptabile sunt „normale”. Iată câteva dintre cele mai comune, dar subtile semne de avertizare la care să fii atentă.

Partenerul încearcă să controleze ceea ce faci, spui sau porți

Una dintre caracteristicile definitorii ale unei dinamici emoționale abuzive este controlul coercitiv, care nu se bazează pe violență fizică, ci mai degrabă pe tactici psihologice pentru a manipula și intimida.

Este posibil să fii conștientă de versiuni mai evidente ale acestui comportament, precum cineva care îți monitorizează finanțele sau îți oferă constant feedback necerut despre „ținutele tale prea îndrăznețe”. Dar acesta ar putea lua și forma unei persoane care îți aplică tratamentul tăcerii dacă nu faci ceea ce dorește sau insistă că are nevoie să afle fiecare mic detaliu din viața ta „pentru că așa este iubirea”.

 „Când încearcă să controleze ceea ce spui sau cum acționezi, te face să te simți vulnerabilă și dependentă de el”, spune psihologul Andreea Cristea. O altă tactică subtilă de control este mascarea cererilor iraționale în limite normale.

Anumite reguli și limite pot, desigur, să aibă la bază protejarea bunăstării unei persoane, dar există o mare diferență între „Te deranjează să-mi trimiți un mesaj când ajungi acasă de la alergat pentru a ști că ești în siguranță?” și „Trebuie să mă suni la fiecare 15 minute ca să știu că ești bine.”

„Limitele sănătoase sunt pur și simplu despre persoana care le stabilește, în timp ce acelea nesănătoase (și potențial abuzive) sunt despre a dicta altora, a le limita independența și a justifica un comportament dăunător”, spune psihologul Andreea Cristea.

Partenerul nu-ți respectă limitele

Când vine vorba de limite, fiecare persoană le are, fie că este vorba despre un pic de timp singur în weekenduri sau de a nu dori să împărtășească parolele. Indiferent de nevoile tale specifice, partenerul tău ar trebui să le respecte (iarăși, atâta timp cât sunt despre tine și nu despre controlul altcuiva).

Este posibil să știi deja că cititul mesajelor tale fără permisiunea ta sau atingerile care te fac să te simți inconfortabil trec de limită. Dar ar trebui să fii și atentă la cineva care continuă să te preseze să avansezi rapid într-o relație, chiar dacă ai spus că nu ești pregătită pentru ceva serios, sau care apare la întâlnirea ta doar cu prietenii și apoi te critică pentru că nu apreciezi gestul-surpriză pe care nici măcar nu l-ai cerut. Pentru că dacă este dispus să îți încalce limitele și să ignore refuzurile tale clare, probabil nu se teme nici să îți înlăture autonomia și independența.

Partenerul te face să te simți vinovat când petreci timp fără el

„Nu doar că persoanele abuzive emoțional tind să împingă limitele personale, dar ar putea și să te facă să te simți vinovată pentru existența acestora în primul rând”, spune psihologul Andreea Cristea.

„De exemplu, este una să fie puțin supărat partenerul tău când anulezi în ultimul moment sau uiți ziua lui de naștere. Dar dacă acesta obișnuiește să profite de momentele în care „greșești” și să folosească vinovăția ta pentru a te manipula, aceasta este un avertisment major”, adaugă ea.

„Scopul general al vinovăției este să îl facă pe celălalt să creadă că este responsabil pentru suferința ta, chiar și atunci când nu este vina lui”, spune specialista noastră.

„Ca rezultat, victimele acestui tip de manipulare pot presupune în mod fals că trebuie să facă orice pentru a alina furia, dezamăgirea sau tristețea agresorului. Este încă o modalitate subtilă de a te face să faci exact ceea ce vor ei”, adaugă psihologul Andreea Cristea.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult