3 trucuri eficiente pentru a gestiona atacurile de panică

Atacurile de panică pot fi periculoase dacă nu știi ce să faci în legătură cu ele. Trebuie să înțelegi ce le declanșează la tine și să recunoști simptomele. Odată ce încep, rămâi calm și respiră adânc pentru a le lăsa să treacă fără să producă vreun prejudiciu.
  • Publicat:
  • Actualizat:
3 trucuri eficiente pentru a gestiona atacurile de panică

Dacă nu ai experimentat niciodată un atac de panică, primul de acest tip poate fi destul de înfricoșător. Atacul de panică reprezintă un episod brusc și recurent de teamă intensă, neliniște sau anxietate, care declanșează reacții fizice severe, în ciuda faptului că nu exista un pericol real sau o cauză aparentă. Când ai un atac de panica, ai putea crede că pierzi cu totul controlul, că ai un infarct sau chiar că mori.

Este important de știut că gestionarea unui atac de panică nu înseamnă gestionarea cauzei anxietății sau stresului. Scopul în gestionarea atacurilor de panică este de a reduce severitatea și frecvența acestora. Pentru a face acest lucru, trebuie să urmezi câțiva pași.

Identifică situațiile care declanșează atacurile de panică

Dacă ești predispus la atacuri de panică, este posibil să se întâmple în orice situație stresantă. Mulți oameni resimt anxietate în timpul scanărilor RMN din cauza caracterului claustrofobic al aparatului sau atunci când au loc schimbări majore în viața lor. Este important să observi simptomele atunci când încep să apară.

Trebuie să identifici situațiile care le provoacă. Odată ce știi acest lucru, va fi mai ușor să le gestionezi. Diferite persoane experimentează atacuri de panică în diferite ocazii, așa că este indicat să descoperi ce declanșează atacurile tale de panică.

Aflarea mai multor informații despre anxietate și factorii care o declanșează este crucială pentru gestionarea eficientă a atacurilor de panică. Identificarea situațiilor sau circumstanțelor specifice care induc anxietatea te poate ajuta să dezvolți strategii de gestionare și să cauți sprijin sau tratament adecvat când este nevoie. Înțelegerea nuanțelor anxietății îți poate oferi puterea de a naviga prin provocările vieții cu mai multă reziliență și control.

Recunoaște simptomele

Este esențial să recunoști simptomele unui atac de panică pentru a începe să faci față situației. Mulți oameni nu știu că au un astfel de episod, dar tocmai de aceea ar trebui să fii conștient de ceea ce face corpul tău în aceste momente.

Printre simptome se numără următoarele:

  • dificultăți în respirație;
  • bătăi neregulate ale inimii;
  • durere și disconfort în piept;
  • amețeală, senzație de leșin;
  • furnicături, înțepături sau tremurături;
  • senzație de sufocare;
  • frica de moarte:

Știind aceste simptome, îți va fi mai ușor să identifici dacă ai un atac de panică, iar următorul tău pas ar fi să cauți un specialist în anxietate. Învățând cum să faci față corect acestei tulburări te poate proteja de multe situații în viitor. Trebuie să fii conștient că uneori ele se întâmplă și să depășești mai ușor momentul. 

Încearcă să rămâi calm

Odată ce ai recunoscut toate simptomele, trebuie să încerci să rămâi calm și să îți acorzi puțin timp pentru tine. Conștientizează că va trece și că nu trebuie să te îngrijorezi în legătură cu asta.

Atacurile de panică se gestionează cel mai bine încercând să rămâi calm și să-ți dai puțin timp pentru a-ți reveni. Cu cât te panichezi mai mult, cu atât lucrurile vor deveni mai rele, așa că încearcă să nu te gândești prea mult la această situație dacă ceva similar se întâmplă din nou în viitor. Adu-ți aminte, gestionarea unui atac de panică este simplă atâta timp cât rămâi calm!

Ar trebui să încerci să respiri profund în timpul unui atac de panică pentru că te ajuta să te simți mai bine și să te calmezi. Aceste momente pot fi înspăimântătoare, dar nu sunt ceva de care să te temi sau ceva ce încerci să eviți. De multe ori, dacă te simți stresat în legătură cu posibilitatea de a se repeta, acest lucru va face doar să le agraveze. În schimb, respiră adânc de câteva ori și încearcă să te concentrezi asupra respirației tale, pentru că astfel vei reuși mai ușor să gestionezi corespunzător atacurile de panică.  În felul acesta, când se întâmplă din nou, cel puțin vei ști ce să faci pentru a reduce cât mai mult disconfortul.

Foto: Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult