4 motive pentru care ești stresat de sărbători și ce poți face în privința lor

Nu te simți vesel și luminos? Nu ești singur. Iată câteva strategii pentru a avea grijă de sănătatea ta mintală în această perioadă de Crăciun.
  • Publicat:
4 motive pentru care ești stresat de sărbători și ce poți face în privința lor

Este Crăciunul cea mai minunată perioadă a anului? Poate pentru unii, dar pentru alții este cea mai stresantă.

„Crăciunul, o perioadă în care oamenii se adună pentru a sărbători alături de familie și cei dragi, poate fi una cu amintiri dureroasă pentru cei care au pierdut pe cineva drag, locuiesc departe de familie sau trăiesc singurătate și izolare”, spune psihologul Andreea Cristea.

Iată care sunt principalele motive pentru stresul de Crăciun și strategii care te ajută să faci față:

Singurătate și izolare

Deși Crăciunul este cunoscut ca o perioadă dedicată familiei și prietenilor, poate accentua, de asemenea, sentimentele de singurătate. „Cu lucratul de acasă și mult mai puțin timp petrecut cu interacțiune față în față, mulți dintre noi observăm că cercurile noastre sociale devin tot mai mici. Perioada festivă poate accentua acest aspect, mai ales dacă nu vei petrece acest timp alături de familie sau prieteni”, spune psihologul Andreea Cristea.

Și dacă ești dependent de rețelele de socializare, unde toată lumea pare că se distrează, nu te ajută. „ Amintește-ți că rețelele de socializare nu reflectă realitatea. Toți alegem cele mai bune momente de pus acolo, iar când te uiți la poveștile tuturor, poți avea impresia că toată lumea are o viață mai bună ca a ta”, adaugă specialista noastră.

Evită rețelele de socializare și concentrează-te pe modalități prin care poți să te conectezi și să aduci bucurie în viețile oamenilor.

„Unele modalități prin care poți promova conexiunile în această perioadă de sărbători ar putea fi să faci voluntariat. Sau chiar să scrii cărți poștale pentru rude și prieteni poate fi o modalitate dulce și simplă de a spune salut și de a relua legătura. Chiar dacă nu poți fi alături de familia și prietenii care locuiesc departe, stabilește o oră pentru o convorbire video, care ar trebui să vă mai aline dorul”, spune psihologul Andreea Cristea.

Lipsa celor dragi

Dacă îți lipsește cineva drag sau ești departe de familie, sărbătorile precum Crăciunul pot aduce la suprafață toate sentimentele tale. Ce trebuie să îți amintești este să nu pui prea multă presiune asupra ta.

„Adesea, ne complicăm viața singuri blamându-ne pentru experimentarea întregii game de emoții umane. Dacă simți nevoia să te întristezi, este în regulă. Fii blând cu tine însuți și încearcă să te concentrezi pe lucrurile pe care le iubești și care te fac să te simți conectat la tine. Acest lucru ar putea însemna o plimbare, citirea unei cărți sau sunatul la un prieten”, spune psihologul Andreea Cristea

De asemenea, poți să vorbești cu alții despre persoanele dragi care îți lipsesc. Împărtășirea amintirilor și a poveștilor te poate ajuta să te împaci cu ideea de a petrece Crăciunul fără ei.

Stres financiar

Dacă simți presiunea financiară în această perioadă de sărbători, să știi că nu ești singur. Studii recente au demonstrat că starea de sănătate mintală este afectată negativ de creșterea cheltuielilor iar impactul este major înainte de Crăciun.

Andreea Cristea îți sugerează să te pregătești împreună cu familia și prietenii pentru evenimentele de sărbători. „Stai de vorbă cu cei dragi și optează pentru o masă adusă de toți în loc să te aștepți ca gazda să ofere totul. Și organizează un Secret Santa în loc să cumperi cadouri pentru întreaga familie”, spune specialista noastră.

Nu este nevoie să cheltuiești bani pentru a face cuiva un cadou minunat. Poți oferi un voucher pentru timpul tău – să îi supraveghezi copiii, să faci unele treburi prin casă și grădină sau să îi plimbi câinele. Orice ar ajuta să îi faci viața mai ușoară.

Anxietate

Tulburările de anxietate afectează una din patru persoane la un moment dat în viața lor. Presiunea suplimentară de a vedea familia și de a organiza sau participa la evenimente poate să încline balanța, de asemenea.

„Dacă te simți anxios în aceste sărbători (sau oricând, de fapt), este important să-ți iei timp pentru tine și să faci lucrurile care te relaxează și îți plac. Chiar dacă asta înseamnă să urmărești toate sezoanele din serialul tău preferat. Mulți dintre noi simțim această presiune de a umple orice vacanță sau pauză cu activități, dar adevărul este că este în regulă să nu faci nimic și să îți reîncarci bateriile. Să îți iei timp pentru odihnă și refacere poate fi exact ceea ce ai nevoie”, spune psihologul Andreea Cristea.

Presiunea din partea familiei se poate adăuga la anxietatea ta. Fie că sunt comentarii despre alegerile tale de viață sau aspectul tău fizic, unii membri ai familiei știu cu adevărat cum să te provoace. Dacă se întâmplă acest lucru, schimbă subiectul sau ia o pauză de cinci minute.

Ține minte că, în timp ce alcoolul poate fi o parte importantă a sărbătorii pentru unii, poate fi și un factor negativ, atât fizic, cât și mintal. Dacă te simți deprimat sau anxios, consumul de alcool poate agrava simptomele. Între băuturi, bea și apă și aprovizionează-te cu băuturi non-alcoolice gustoase.

Foto: Shutterstock

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult