4 paşi pentru a depăşi un atac de panică

Atacurile de panică nu sunt o raritate în zilele noastre. Probabil că o bună parte dintre noi ne-am confruntat cel puţin o dată în viaţă cu un atac de panică şi nu am ştiut cum să reacţionăm. Aceşti 4 paşi te vor ajuta să treci mai uşor peste un astfel de moment!
  • Publicat:
4 paşi pentru a depăşi un atac de panică

Atacurile de panică nu sunt o raritate în zilele noastre.

Probabil că o bună parte dintre noi ne-am confruntat cel puţin o dată în viaţă cu un atac de panică şi nu am ştiut cum să reacţionăm.

Aceşti 4 paşi te vor ajuta să treci mai uşor peste un astfel de moment!
 

Imaginează-ţi că eşti în drum spre locul de muncă şi dintr-o dată începi să te confrunţi cu sentimente puternice de teamă. Îţi simţi inima batând cu atât de multă putere încât pare că ar ieşi din piept, cauzând durere la nivelul pieptului şi dificultăţi de respiraţie. Uşor-uşor începi să simţi că palmele îţi sunt transpirate şi un val puternic de căldură te inundă, pe când mâinile şi picioarele se confruntă cu furnicături pregnante. O senzaţie de greaţă pare că te curpinde.. ce se întâmplă? Ce este de făcut?

Ei bine, poate nu vei fi atât de surprins să afli că te confrunţi cu un atac de panică! Crezi că acest lucru nu ţi se poate întâmpla tocmai ţie. Aproape că simţi că e urmăreşti de la distanţă şi nu mai eşti în propriul tău corp. Iată câţiva paşi care te vor ajuta la redobândirea controlului!

Opreşte-te şi respiră!

În timpul unui atac de panică, este posibil să dezvolţi respiraţie sacadată şi dureri în piept. Acest lucru poate oferi aproape imediat senzaţia de sufocare. Acest tip de respiraţie contribuie adesea la un sentiment de durere în piept, care este comun în atacurile de panică. Durerile în piept şi dificultăţile de respiraţie care sunt experimentate din cauza atacurilor de panică pot fi percepute ca fiind foarte înfricoşătoare, lasând o senzaţie de anxietate pe tot parcursul zilei.

Ia o gură de aer după care ţine-ţi respiraţia câţiva timpi. Apoi, treptat, elimină tot aerul pe gură. Respiraţia ajută foarte mult la calmarea corpului odată ce acesta devine agitat. Repetă ciclul până când simţi o îmbunătăţire.

Încurajează-te!

Atacurile de panică te pot face să te simţi îngrijorat, nervos şi temător. Atunci când are loc atacul, este posibil să ai gânduri pline de frica de a nu pierde controlul sau chiar de a nu muri. Odată ce atacul începe să se disipeze, s-ar putea să te simţi jenat cu privire la experienţa anterioară şi reacţiile tale.

Pentru a depăşi toate gândurile negative pe care atacurile de panică le pot provoca, încearcă să utilizezi auto-încurajarea şi afirmaţii pozitive pentru a îmbunătăţi starea de spirit şi obţine un sentiment de control. Atunci când atacul de panică se termină, aminteşte-ţi că indiferent dacă el va mai apărea, nu te poate răni şi totul va fi bine.

Vorbeşte cu o persoană dragă, dacă este posibil!

Dacă este posibil, ţi-ar putea fi de ajutor să contactezi o persoană care îţi este dragă şi să discuţi cu ea. Nici măcar nu trebuie să spui prietenului tău sau membrului familiei că tocmai ai avut un atac de panică, pur şi simplu vorbeşte normal până când simţi cum simptomatica se diminuează.

Refocalizează-ţi atenţia!

După un atac de panică, gândurile tale personale şi energia pot fi prea concentrate pe anxietate şi alte simptome. În loc de hrănirea anxietăţii cu mai multă atenţie sau griji, încearcă să te concentrezi pe ceva care îţi aduce sentimente de fericire sau pace. De exemplu, ar putea fi util să te gândeşti la ceva distractiv ce ai de gând să faci pe viitor sau momente fericite din trecut. Dacă este posibil, încearcă să iei o gură de aer curat, pentru a ajuta la limpezirea minţii.

Atacurile de panică pot fi o experienţă infricoşătoare care poate fi foarte dificil de gestionat. Cu toate acestea, urmând paşii furnizaţi aici, te poţi linişti încet-încet. Pentru a face faţă mai eficient atacurilor de panică, în cazul în care acestea devin frecvente, se recomandă apelarea la specialiştii psihoterapeuţi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult