4 secrete pentru o zi productivă

  • Publicat:
4 secrete pentru o zi productivă

Nici nu mai știi cum arată o zi productivă, pentru că mereu ai o listă lungă cu lucruri pe ea și pare că orice ai face, nu se scurtează prea mult. Cu toții avem acea sarcină care ne așteaptă de mult timp. Îți promiți că o vei face curând. Dar apoi apare ceva (orice…) altceva. Deci, de ce amânăm astfel de lucruri?

În mod interesant, amânarea nu are legătură cu gestionarea timpului, spune psihologul și autorul cărții „Still Procrastinating? The No-Regrets Guide to Getting It Done”, Joseph Ferrari.

„Poate fi vorba de frica de eșec – dacă nu termini niciodată, nu vei eșua niciodată – sau chiar de succes, gândindu-te  că dacă faci ceva bine, s-ar putea să ți se ceară să faci și mai bine data viitoare.” Oricare ar fi ‘de ce’-ul tău, este timpul să treci peste. Iată 4 secrete pentru o zi foarte productivă:

Responsabilizează-te

Ai mereu telefonul la îndemână. Trimite un mesaj unui grup de prieteni de încredere, spune-le că trebuie să depui acea declarație fiscală și cere-le să te urmărească. „Înconjoară-te cu oameni care sunt harnici, care te vor confrunta și vor spune ‘Hei, au trecut trei zile – cum merge acea sarcină pe care ai promis că o duci la bun sfârșit?’” spune Ferrari. „Știm din mai multe studii că dacă te simți responsabil, este mai probabil să faci ceva.”

Schimbă-ți discursul interior

Întreabă-te care este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla dacă finalizezi raportul acela și nu tuturor le place? Acum, compară asta cu ce consecințe va avea faptul că nu îl faci deloc și cum ar afecta asta colegii, te sfătuiește Ferrari. A face ceva este întotdeauna mai bine decât a nu face nimic, nu-i așa? „Concentrează-te pe consecințele asupra vieților altor oameni și îți va fi mai simplu,” adaugă el.

Începe cu un pas mic

Când te simți copleșit de proiectul din fața ta, împarte-l în bucăți gestionabile. „Folosesc exemplul unei păduri,” spune Ferrari. „Începe prin a tăia un copac. Dacă acesta este prea mult, taie trei ramuri și, dacă nu poți face asta, încearcă o mână de frunze. Ideea este să începi. Odată ce începi să te miști, construiești un impuls pentru a continua.” Și până să îți dai seama, ai și reușit. 

Lasă vasele nespălate

Chiar dacă sună ciudat, poți folosi asta și ca metaforă, dar și ca pe o realitate cu care te confrunți în viața de zi cu zi. Cunoști pe cineva care întotdeauna amână când vine vorba, să zicem, de spălat vasele? Dar ce spui despre mașina pe care a spus că o va repara? Trucul: „dragoste” dură. „Nu le face pentru ei”, spune Ferrari. „Lasă acele vase și când nu va mai găsi o farfurie curată, poate că va începe să se agite și nu va avea de ales, va spăla vasele.” Funcționează de fiecare dată.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult