Fiecare cuplu are momente în care unul dintre parteneri este egoist, dar dacă acestea își pun amprenta asupra relației voastre, s-ar putea să ai de-a face cu un narcisist.
Cuvântul „narcisism” este folosit frecvent în zilele noastre, dar ce înseamnă cu adevărat?
Tulburarea de personalitate narcisistă este un model de gândire arogantă și comportament egocentric. Adesea, aceste persoane sunt considerate arogante, exigente și chiar manipulative. Și, prin urmare, nu există îndoială că astfel de comportamente pot cauza probleme într-o relație.
Nimeni nu vrea să fie cu cineva egoist și egocentrist. Dar iată patru semne la care ar trebui să fii atent dacă bănuiești că partenerul tău suferă de tulburare de personalitate narcisistă:
A avea empatie înseamnă să fii profund conectat la emoțiile partenerului tău. Ai simpatie și înțelegere pentru ceea ce simte. Unele dicționare definesc empatia chiar ca „a simți exact ce simte celălalt”. Această definiție arată cât de profund trebuie să fii conectat la partenerul tău pentru a simți ceea ce simte acesta.
Empatia este benefică pentru o relație deoarece duce la schimbări pozitive de comportament, cum ar fi manifestarea respectului, comunicarea și amabilitatea reciprocă.
Din păcate, narcisiștii adesea nu au această calitate simplă. În loc să-și dedice timpul să te înțeleagă pe tine și sentimentele tale, ei presupun automat că ei au mereu dreptate și tu, ei bine, nu ai.
Cei care suferă de tulburare de personalitate narcisistă sunt prea implicați în relația cu ei înșiși. Ei nu își asumă responsabilitatea pentru acțiunile lor, chiar și în situații în care este clar că au greșit. Din acest motiv, au reacții aproape agresive la critici.
Orice interpretare negativă a abilităților lor, a aspectului sau a vorbirii lor va fi întâmpinată cu rezistență și ostilitate. Pot chiar să recurgă la ironii sau manipulare, ceea ce poate fi dăunător în orice relație.
Cercetările au arătat că schimburile emoționale pozitive, precum sărbătorirea împreună a unui triumf, cresc bunăstarea relației. Cu toate acestea, atunci când ai de-a face cu un narcisist, probabil că va dori toată atenția doar pentru el.
Narcisiștii doresc adesea laude și admirație constantă – și nu doar de la tine. De la prieteni și familie până la străini, vor ca toată lumea să admită cât de uimitori sunt. Din acest motiv, adesea se înconjoară de persoane dispuse să le satisfacă nevoia de confirmare.
Acest lucru poate face ca relația ta să pară incredibil de unipartită. De asemenea, poate duce la probleme pe termen lung. De exemplu, partenerul tău ar putea flirta cu alții pentru a primi atenția pe care o caută. În încercarea de a-și satisface dorința de laude, flirtul nevinovat poate deveni rapid o trădare.
Un narcisist este prea preocupat de sine și adesea absorbit de aspectul și măreția lui. Cu siguranță, este adesea menționat că cei cu tulburare de personalitate narcisistă trăiesc într-o lume a fanteziei sau au iluzii de măreție despre ei înșiși.
Ego-ul lor este mare. Dar interesant este că stima de sine este exact la polul opus.
Cei care au tulburare de personalitate narcisistă suferă adesea de lipsă de încredere în sine, motiv pentru care au nevoie de atenție și aprobare constantă din partea celor din jurul lor. V-ar putea ajuta consilierea, dar va fi dificil să îți convingi partenerul narcisist că are o problemă.
Foto: Shutterstock