Depresia nu înseamnă întotdeauna tristețe și lipsa de interes pentru lucrurile care altădată îți plăceau. Și locul de muncă poate fi un mediu în care aceasta să se manifeste, uneori prin câteva semne destul de subtile pe care tindem să le trecem cu vederea.
Toți trecem prin perioade bune și rele la locul de muncă, dar dacă zilele grele devin noua ta normalitate, s-ar putea să experimentezi prin ce trec 280 de milioane de oameni din întreaga lume: depresia.
Depresia este o afecțiune de sănătate mintală care poate apărea sub formă de tristețe și epuizare vizibile, dar de multe ori se poate manifesta și în moduri în care nu te-ai aștepta.
„Dincolo de simptomele clasice ale depresiei, precum sentimentul de zădărnicie, diminuarea plăcerii când vine vorba despre activități pe care le adorai, tulburări de somn, pierdere sau creștere în greutate, dificultăți de concentrare, care te afectează și în afara orelor de muncă, atunci când te raportezi la job, este posibil să identifici mai greu semnele, mai ales dacă ești o persoană competitivă, care are pretenții foarte mari de la ea”, spune psihologul Andreea Cristea.
De aceea am adunat pentru tine 5 dintre lucrurile pe care poate le faci la muncă și care ar putea fi semne de depresie:
Depresia poate arăta diferit de la o persoană la alta. Unii colegi de muncă s-ar putea să nu bănuiască niciodată că te confrunți cu depresia pentru că încă te descurci ca un angajat harnic și de încredere.
„Persoanele obișnuite să își obțină validarea la locul de muncă sunt cele care oricum fac eforturi suplimentare tot timpul, așa că o perioadă în care vor tinde să exagereze cu statul peste program nu va fi neapărat un semnal de alarmă pentru ceilalți”, spune psihologul Andreea Cristea.
„Ai în vedere că o persoană cu depresie va alege întotdeauna efortul și sarcinile de job în locul confruntării cu problema serioasă care i-a provocat depresia, așa că dacă observi că preferi să muncești de trei ori mai mult ca de obicei numai să stai cât mai departe de casă, este posibil să suferi de depresie”, adaugă specialista noastră.
Felul în care interacționezi cu colegii la serviciu te poate ajuta să înțelegi dacă te confrunți doar cu o zi proastă sau cu ceva mai profund. „Două dintre simptomele depresiei sunt izolarea și incapacitatea de a mai socializa cu colegii”, spune psihologul Andreea Cristea. Dacă erai primul care mergea în pauzele de țigară și nu ratai nicio ieșire la bere de după program și acum ți-e greu să petreci timp cu colegii chiar și în meetingurile zilnice, înseamnă că este destul de posibil să suferi de depresie.
„Depresia nu se manifestă doar printr-o stare de tristețe prelungită, ea te poate face și extrem de irascibil”, spune psihologul Andreea Cristea.
Dacă fiecare mică supărare te scoate din sărite la locul de muncă, ar putea fi un semnal că trebuie să te uiți mai adânc la cauză. Persoanele cu depresie se confruntă cu simptome de furie suprimată și îi pot face pe colegi ținta acesteia.
Există o diferență între o sarcină plictisitoare ocazională și un model îngrijorător de apatie. Observă schimbările în ceea ce privește modul în care te simți cu privire la munca pe care obișnuiai să o faci cu plăcere și care îți oferea satisfacții.
„S-ar putea să te surprinzi doar privind ecranul, prefăcându-te că ești ocupat sau făcând orice altceva în afară de a aborda problemele importante”, spune psihologul Andreea Cristea. „Această pierdere de interes pe care o poate provoca depresia te-ar putea face să gândești ‘pur și simplu nu-mi pasă’ legat de munca ta.”
Sursă foto: Shutterstock