Meditația este o practică străveche și care a devenit foarte populară, cu un motiv întemeiat: oamenii de știință descoperă că puterile sale vindecătoare depășesc mult starea de relaxare, ajutându-te să mănânci mai conștient, îmbunătățindu-ți cogniția și chiar reducând riscul de îmbolnăvire.
Dar cu toate beneficiile pe care le are, meditația a dobândit reputația de a fi puțin prea complicată sau concepută doar pentru un anumit tip de persoană. Există numeroase idei greșite, așa că mai jos demontăm miturile legate de această practică sănătoasă și binecunoscută:
Poți fi pe podea, pe un scaun, întins pe spate, în picioare sau chiar în mișcare. Scopul este să te simți confortabil în timp ce te concentrezi pe respirație și, atunci când mintea ta rătăcește, să o aduci înapoi în momentul prezent. Deși este ideal să ai o zonă dedicată pentru meditație – sau cel puțin una fără distrageri – poți profita de puterile sale vindecătoare aproape oriunde, inclusiv în timp ce mergi sau faci duș. Există numeroase aplicații care oferă tutoriale și meditații ghidate pe care le poți asculta cu căști atunci când nu poți fi într-un loc liniștit.
De fapt, cercetările au arătat că sesiunile de 10 minute pot îmbunătăți concentrarea și memoria și chiar și pauzele scurte de meditație pot antrena creierul să facă față mai bine vieții de zi cu zi. O practică regulată te poate face mai răbdător, mai puțin tentat să îți verifici permanent telefonul și mai puțin probabil să te trezești în mijlocul nopții. Este ca exercițiul fizic – sesiunile scurte pot fi eficiente. Beneficiile încep să se acumuleze după minute, nu după ore.
Oamenii clasifică greșit meditația ca fiind exclusivistă din cauza asocierii sale cu unele practici religioase, dar pentru mulți este pur și simplu o modalitate de a găsi concentrare și liniște, în timp ce încerci să te concentrezi pe respirație și să-ți calmezi mintea. (Lumânările, incantațiile și bețișoarele parfumate sunt cu desăvârșire opționale.) Pe termen lung, meditația îmbunătățește starea generală de sănătate, ajutându-te să faci față mai bine stresului. Dovezi științifice susțin beneficiile sale pentru afecțiuni precum migrenele, boala inflamatorie intestinală și bolile de inimă, dar și pentru reducerea inflamației generalizate a corpului asociată multor probleme de sănătate comune.
Această idee greșită provine din credința că trebuie să fii capabil să îți golești mintea, dar nu este nevoie să faci asta. Literalmente nu poți să greșești – gândurile fac parte din proces. „Nu lupta împotriva gândurilor tale”, spune profesorul de yoga Dean Sluyter, autor al cărții Meditație Naturală: Un Ghid pentru Practicarea Meditației Fără Efort. „Lasă-le să facă parte din experiența ta de fundal, ca și cum ar fi clienți la o altă masă într-un restaurant.” Dacă te distrag, recunoaște asta, apoi îndreaptă-ți atenția înapoi către corpul și respirația ta, observând ce simți.
Există multe stiluri, așa că experimentează pentru a găsi unul care să îți ofere rezultatele dorite în materie de calm. Poți avea un profesor (live sau înregistrat) care să te ghideze prin vizualizări sau afirmații sau poți repeta cuvinte sau fraze – numite mantra – în tăcere sau cu voce tare pentru a-ți găsi concentrarea interioară. Există și practici în care urmărești respirația sau incluzi mișcarea, cum ar fi în tai chi și yoga. Orice tip de meditație alegi, intenția este aceeași: să fii prezent. Pentru a încerca stiluri și meditații ghidate de diverse lungimi, descarcă o aplicație și vezi ce ți se potrivește cel mai bine.
Sursă foto: Envato