5 motive pentru care învățarea continuă este benefică pentru sănătate

Învățarea nu ar trebui să se oprească odată cu școala. Fie că studiezi pentru a deveni cel mai bun în domeniul tău, citești de plăcere sau pentru că nu ai de ales, trebuie să știi că învățarea continuă are beneficii de neignorat.
  • Publicat:
5 motive pentru care învățarea continuă este benefică pentru sănătate

Poate nu te gândești la învățarea continuă dacă nu cauți activ o promovare la locul de muncă sau nu intenționezi să-ți schimbi cariera. Cu toate acestea, învățarea poate îmbunătăți sănătatea ta fizică, mentală și emoțională. Înțelegerea de noi concepte care pot fi aplicate în viața ta ar putea să te încurajeze să deschizi un nou drum sau să te determine să ai mai multă grijă de tine în alte moduri.

Iată cum te ajută învățarea continuă:

Îmbunătățește sănătatea fizică 

Nu ai zice că primul motiv pentru care este bine să înveți pe tot parcursul vieții are legătură cu sănătatea ta fizică. Și totuși, învățând constant, tinzi și să aplici acele lucruri. Ai putea învăța despre avantajele și dezavantajele anumitor alimente și să alegi să eviți alimentele procesate, înlocuindu-le cu fructe și legume mai sănătoase, care îți vor oferi nutrienții esențiali. S-ar putea să descoperi că adulții au nevoie de aproximativ 150 de minute de exerciții pe săptămână și să începi să-ți construiești programul în jurul acestui fapt.

Continuând să înveți despre tine, chiar și despre obiceiurile tale fizice, înseamnă că vei face schimbări în bine, îmbunătățindu-ți astfel sănătatea și viața, în general. Te vei simți mai bine, vei avea mai multă energie și îți vei plăcea să înveți lucruri noi.

Crește stima de sine 

Înțelegerea lucrurilor te face să te simți încrezător în tine și în modul în care comunici. Gândește-te la cum te simți atunci când vorbești despre ceva ce te pasionează în comparație cu încercarea de a avea o conversație pe un subiect despre care nu prea știi multe. Poți contribui la discuție fără griji atunci când ești mai încrezător în tine și chiar ai opinii argumentate și pertinente. Cu cât știi mai multe, cu atât vei fi mai bine pregătit pentru conversații. Vorbitul cu alții presupune întotdeauna un schimb de replici, deci nu ar trebui să te simți niciodată nevoit să domini o conversație. Cu toate acestea, cunoașterea a cât mai mult posibil despre domeniul tău și lucrurile care te interesează te poate face un interlocutor mai bun și îți poate îmbunătăți abilitățile sociale, consolidând astfel relațiile cu ceilalți.

Te provoacă să îți depășești limitele

Mulți oameni tind să învețe doar ceea ce au nevoie odată ce termină o formă de învățământ și nu mai caută alte surse de informații pentru a-și extinde baza de cunoștințe. Cu toate acestea, învățarea suplimentară te poate provoca să îți depășești limitele. Atunci când crezi că știi totul despre ceva, amintește-ți că mereu există cineva care știe mai mult. Apoi, poți să-ți depășești limitele și să încerci să înveți tot ce poți.

Să te provoci pe tine însuți poate avea un efect de undă în alte domenii ale vieții tale. Ar trebui să fii încurajat să faci mai multă mișcare și să-ți provoci limitele fizice la fel de mult ca și pe cele mentale. 

Îți îmbunătățește gândirea critică 

În funcție de tipul de învățare continuă pe care vrei să o urmezi, îți poți perfecționa abilitățile de gândire critică ce te pot ajuta să rezolvi probleme în toate domeniile vieții tale. Unele instituții oferă cursuri care te învață despre provocările anumitor industrii, ceea ce te-ar putea determina să cauți soluții. Gândirea critică este extrem de utilă chiar dacă nu are legătură cu situații în care ești implicat. Capacitatea de a gândi critic și de a analiza situația în ansamblu poate face mai ușoară rezolvarea problemelor data viitoare când te vei afla într-o situație dificilă.

Ajută memoria

Învățarea continuă poate îmbunătăți sănătatea creierului tău. Atunci când te angajezi în învățare constantă, creierul tău își îmbunătățește capacitatea de a memora și de concentrare, permițându-ți să înveți și mai mult. Studiind lucruri care te pasionează, poți îmbunătăți sănătatea creierului și scădea riscul apariției unor boli neurologice degenerative.

Nu trebuie neapărat să te întorci la școală pentru a continua să înveți despre lucrurile pe care le iubești. Poți urma cursuri online gratuite sau să iei cărți de la biblioteca locală pentru a te dezvolta prin lectură, economisind și bani. Pe măsură ce continui să înveți, vei continua să crești. Învățarea îți provoacă creierul și corpul în mai multe moduri, chiar și în unele care nu sunt evidente inițial.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”