Cu siguranță că și tu ai spus măcar odată în viață ta o minciună. Fie ea și nevinovată. Și probabil că ai experimentat și reversul medaliei, ai fost la rândul tău mințit/ă. Iată, conform psihologilor, de ce pot fi oamenii nesinceri.
Oamenii mint adesea pentru că le este teamă să nu fie judecați sau părășiți de celălalt. Sau, în egală măsură, să nu îl înfurie pe celălalt. Cel mai frecvent se întâmplă asta în relațiile de cuplu, între parteneri.
Nu toată lumea minte întemeiat. Există și mincinoși compulsivi, acei indivizi care se tem că adevărul le va aduce judecată sau respingere. Și o fac pur și simplu, căci ei nu știu să trăiască altfel. Aceștia încearcă să își contureze o imagine, falsă de altfel, prin minciună.
Evident, există și oameni care mint pentru a-și atinge un scop precis. De pildă, pot minți la interviul de angajare pentru a obține un job bun. Sau pot minți în legătură cu felul lor de a fi sau cu pasiunilor lor atunci când se află la o prima întâlnire și vor să impresioneze sau să cucerească.
Citește și: 10 minciuni pe care bărbații le spun femeilor: atenție mare la aceste fraze!
Din această categorie fac parte oamenii care mint pentru a nu îl răni pe celălalt. Minciunile folosite de aceștia îi liniștesc chiar și pe cei care le spun.
Nu ți s-a întâmplat niciodată să îi spui iubitei tale cât este de frumoasă, chiar și-n zilele sale delicate sau atunci când este bolnavă? Și poate că energia să nu este la cele mai înalte cote? Astfel se traduce „a minți din altruism”.
Da, există și astfel de oameni. Din păcate, ei sunt rari și fac parte din categoria sociopatilor, a celor ce mint din plăcere, a celor ce găsesc satisfacție atunci când manipulează prin minciună. Acești oameni mint în fiecare zi, sunt dependenți de asta.
Citește și: Putem face un mincinos să nu mai mintă?
Surse: Washington Post, Mind Body Green, Counseling