Există capcane de gândire care îți pot agrava starea de anxietate, spun specialiștii. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, ne vorbește despre șase dintre acestea capcane care ne atrag într-o zonă în care totul pare mult mai greu, dificil decât în realitate.
Cele șase capcane despre care vei auzi în acest video sunt: catastrofarea, când folosești trebuie prea mult, citire gândurilor celorlalți, perfecționismul, personalizarea, gândirea în alb și negru.
Catastrofarea este acea capcană de gândire care te face
să te te gândești că se va întâmpla cel mai rău scenariu. Practic, atunci când ești în fața unei situații, primul tău gând este că se va întâmpla cel mai groaznic scenariu posibil.
Exemplu: “Dacă mă îmbolnăvesc, toți prietenii mă vor abandona.”
Când folosești prea mult “trebuie” sau “ar trebui” – adică știi tu mai bine cum ar trebui să fii tu sau ceilalți. Practic, ești inflexibil cu tine și cu cei din jur.
Exemplu: “Trebuie să mănânc mai puțin, să nu par nemâncat’”
Citirea gândurilor celorlalți – Atunci când crezi că știi ce cred alții despre tine.
De exemplu: “Am întârziat la ședința cu părinții. Sigur vor crede că nu sunt o
mamă bună.”
Personalizarea – sau a lua întotdeauna lucrurile personal și a crede că felul în care se poartă ceilalți are legătură cu tine.
Exemplu: “Prietena mea nu m-a mai sunat de o săptămână. Oare cu ce am supărat-o?”
Perfecționismul – atunci când crezi că greșelile sunt groaznice și e nevoie să faci orice pentru a le evita.
Exemplu: “Dacă greșesc tabelul, colegii vor crede că sunt incompetent”.
Gândirea în alb și negru/totul sau nimic – atunci când vezi ceea ce ți se întâmplă ca fiind “bun” sau “rău” sau când folosești prea des generalizări de tipul “niciodată” sau “întotdeauna”.
Exemplu: “De câte ori încep proiect, mi se întâmplă ceva și nu pot să-l duc la bun sfârșit.”.
Important este să le poți identifca și să le poți schimba cu tipare de gândire sănătoase, nu care îți agravează o anxietate deja existentă.