6 expresii manipulatoare folosite de narcisiști în conflicte

Conflictele cu narcisistii sunt deosebit de dificile din cauza comportamentelor manipulative și controlatoare pe care aceștia le folosesc pentru a domina discuțiile.
  • Publicat:
6 expresii manipulatoare folosite de narcisiști în conflicte

Conflictele sunt inevitabile într-o relație, însă atunci când te afli în mijlocul unui dezacord cu un narcisist, situația poate deveni deosebit de complicată. Narcisiștii sunt, prin natura lor, manipulatori, având o dorință puternică de a controla pe cei din jur, ceea ce face ca discuțiile să devină extrem de frustrante și descurajante. În această lume a relațiilor toxice, este esențial să recunoaștem expresiile și comportamentele pe care aceștia le utilizează pentru a își manipula partenerul sau interlocutorul.

Expresii des folosite de narcisiști

Monica Cwynar, specialist în asistență socială licențiată și expert în sănătatea mintală, explică faptul că, deși conflictele pot fi incomode pentru oricine, acestea sunt mult mai dificil de gestionat atunci când suntem confruntați cu un narcisist. Acesta folosește o serie de tehnici pentru a rămâne în control și pentru a-și manipula victima, evitând responsabilitatea pentru comportamentele sale.

1. „Exagerezi.”

Unul dintre cele mai frecvente trucuri folosite de narcisisti este de a minimiza sentimentele celorlalți. Dacă îți exprimi supărarea sau durerea, ei te vor face să crezi că reacționezi exagerat sau că ești prea sensibil. Fraze precum „Exagerezi” sau „Ești prea sensibil” sunt folosite pentru a controla narațiunea conflictului și pentru a te face să te simți vinovat pentru propriile emoții, determinându-te să renunți la plângerea ta.

2. „Eu nu sunt supărat/ă, tu ești supărat/ă.”

Un alt comportament des întâlnit în conflictele cu un narcisist este proiecția. Aceștia își proiectează propriile emoții negative asupra celorlalți. Astfel, în mijlocul unei certuri, vei auzi afirmații de genul „Eu nu sunt supărat, tu ești supărat” sau „Eu nu am spus asta, tu ai spus-o”. Aceasta este o tactică prin care narcisistul își neagă propriile sentimente și te face să te simți vinovat pentru starea de conflict.

3. „Nu pot să cred că mă ataci, eu sunt mereu cel care este acuzat.”

Narcisiștii nu acceptă niciodată să fie învinovățiți. Ei își construiesc o imagine de victimă constantă, considerând că toți ceilalți sunt cei care îi atacă sau îi greșesc. În loc să își asume vina, vor spune lucruri precum „Nu pot să cred că mă atacă acum, eu sunt cel care mereu este acuzat de toate”. Aceasta este o încercare de a manipula sentimentele celor din jur și de a atrage simpatia, astfel încât să mute atenția de la comportamentul lor problematic.

4. „Dacă mă iubești, ai face asta.”

Un alt truc des întâlnit este manipularea prin iubire și vinovăție. Narcisiștii sunt capabili să folosească emoțiile pentru a te constrânge să faci ceea ce își doresc. „Dacă mă iubeai, ai face asta” sau „Dacă pleci, înseamnă că nu m-ai iubit niciodată” sunt declarații care încearcă să controleze comportamentul tău prin apelul la sentimentele de vinovăție. Aceste fraze te fac să te îndoiești de intențiile tale și să te simți obligat să cedazi dorințelor lor.

5. „Trebuia să știi că eram supărat.”

Narcisiștii nu comunică deschis despre sentimentele lor, dar așteaptă ca ceilalți să le ghicească emoțiile. Așadar, în mijlocul unui conflict, poate auzi fraza „Trebuia să știi că eram supărat” sau „De ce nu ai văzut că mă deranja asta?”. Aceste remarci creează o stare constantă de alertă, de „a merge pe coji de ouă”, unde partenerul încearcă să evite orice greșeală care ar putea escalada conflictul, dar fără nicio clarificare din partea narcisistului.

6. Expresiile lungi care nu se concentrează pe subiect.

De multe ori, narcisistul va folosi un limbaj confuz și va evita punctul central al discuției. Acestea pot emite fraze interminabile care nu au legătură cu subiectul principal al disputei, cunoscute sub numele de „salate de cuvinte”. De exemplu, „Eu fac totul pentru această familie, tu stai acasă, eu mă gândesc la viitor și ce putem face mai bine…” și așa mai departe, până când te vei pierde în conversație și vei uita despre ce discutai inițial.

Un semnal de alarmă

Într-o relație normală, conflictele aduc de obicei un proces de negociere. Însă, într-o relație cu un narcisist, nu există compromisuri. Narcisiștii nu vor să ajungă la o soluție comună, ci doar să își impună voința. Ceea ce ei își doresc este controlul absolut asupra situației și asupra persoanei cu care se află în conflict.

Dacă te afli într-o relație cu un narcisist, este important să îți protejezi sănătatea mentală și emoțională. Terapia poate fi un instrument valoros, ajutându-te să înțelegi ce se întâmplă cu adevărat și să îți regăsești încrederea în propria persoană. De asemenea, stabilirea unor limite clare este esențială pentru a păstra o relație sănătoasă cu acest tip de persoană. Dacă este posibil, ieșirea din relație poate fi cea mai bună alegere.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/phrases-narcissists-use-conflict-ano_l_67d34342e4b0e72dd7feff7e

Sursă foto – LightFieldStudios / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult