Fiecare dintre noi are propria istorie influențată de familie, mediu, evenimentele și oamenii din jurul său. Toate au avut un impact în evoluția și dezvoltarea noastră, în special în copilărie. Am luat atunci multe decizii la nivel subconștient, despre cum ar trebui să fim și ce ar trebui să facem pentru a fi văzuți ca fiind buni și pentru a fi iubiți, acceptați și a ne simți în siguranță.
Cu toții creștem în vârstă; oricine, cu puțin noroc, poate face asta. Însă, psihologic vorbind, nu asta înseamnă să fii adult. Adevărata vârstă adultă depinde de recunoașterea, acceptarea și asumarea responsabilității pentru propriile trăiri, sentimente și experiențe. Pentru majoritatea adulților, acest lucru nu se întâmplă niciodată.
Multe dintre cele mai comune probleme de sănătate care pun viața în pericol, inclusiv obezitate, boli de inimă, alcoolism și consum de droguri, sunt direct legate de traumele din copilărie. Fiecare dintre noi este, într-o anumită măsură, prins în capcana traumelor care continuă să ne influențeze (adesea în mod inconștient) atitudinea, reacțiile și comportamentele.
„Experiențele traumatice pot schimba radical atât modul în care o persoană gândește despre sine, cât și cum vede lumea în general. Sentimentele de vinovăție copleșitoare și de autoblamare sunt foarte comune în suferința pe care o produc evenimentele traumatice. De asemenea, trauma te poate face să te simți amorțit, deconectat și incapabil să ai încredere în ceilalți.
O serie întreagă de efecte secundare fizice sunt direct legate de traume, de la tulburări de somn la probleme musculare sau oboseală persistentă – unii oameni se pot confrunta chiar cu probleme gastrointestinale sau cardiovasculare.
Această manifestare fizică a emoțiilor adânc înrădăcinate este cunoscută sub numele de somatizare, adică atunci când corpul tău exprimă sentimente omniprezente și dureroase prin simptome corporale”, spune hipnoterapeutul Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, despre impactul traumelor din copilărie în viața de adult.
Trauma poate fi o barieră reală în calea oricărei schimbări pe care vrei să o faci în viața ta și te poate arunca în rolul de victimă, cineva care este permanent zbuciumat de circumstanțele vieții.
Vindecarea traumelor din trecut necesită efort și răbdare, dar poate aduce transformări profunde în viața ta. Iată câteva sfaturi rapide pentru a începe procesul de vindecare:
„Vindecarea traumei este începutul drumului, nu finalul său. Este începutul unui drum plin de libertate, de împlinire, de bucurie și sănătate sufletească și emoțională”, ne asigură Eugen Popa.