Acceptarea: ce este și cum o putem atinge

Acceptarea presupune să nu te împotrivești evenimentelor care ți se întâmplă.
  • Publicat:
Acceptarea: ce este și cum o putem atinge

Acceptarea este una dintre cele mai importante abilități din viață. Fie că vorbim de sănătatea ta mentală, de calitatea relațiilor din viața ta, de capacitatea ta fizică, de succesul în carieră sau de abilitatea de a cânta la mai multe instrumente sau a vorbi mai multe limbi, spre exemplu – toate acestea depind de toleranța ta față de sentimentul inconfortabil pe care îl ai în timp ce faci lucrurile care te scot din zona ta de confort.

Ce înseamnă acceptarea și de ce spun specialiștii în echilibru psihic că e atât de importantă? Acceptarea este abilitatea de a simți întreaga gamă de gânduri și emoții, fără a evita ceea ce contează cu adevărat pentru tine, dar înțelegând în același timp că s-ar putea ca modalitatea în care îți vine să reacționezi într-un moment să nu fie chiar cea mai benefică. Atenție, acceptarea nu ar trebui confundată cu resemnarea care presupune să te împaci cu o situație defavorabilă!

Ușor de spus, greu de făcut! Cine n-ar vrea să se poarte cum vrea într-o relație? Să țipe, să strige, să fie nervos? Ori, un astfel de comportament nu poate avea loc într-o relație de cuplu armonioasă!

Dar și acceptarea, la fel ca orice altă abilitate, se poate îmbunătăți cu ajutorul practicii. Raportează-te la acceptare precum te raportezi la un antrenament la sala de forță. Ca parte a antrenamentului, s-ar putea să ai și dureri musculare, să te simți obosit, să vrei să renunți sau să te superi că nu vezi rezultatele dorite. Însă important este să mergi mai departe, pentru că asta presupune procesul de practicare a acceptării și îmbunătățire acestei abilități.

În timpul antrenamentului, exersezi mișcări care nu contează cu adevărat în acel moment specific. Cu toate acestea, practicând aceste mișcări atunci când nu contează, le vei integra într-un set mai mare de mișcări și exerciții care contează cu adevărat și vor face diferența pe termen lung. La fel este și cu abilitatea de a accepta. Poate că pe moment va fi incredibil de frustrant să accepți situația ca atare, fără să reacționezi la impuls; poate fi dificil să înțelegi beneficiile pe termen lung și să înfrânezi acțiunile pe termen scurt, doar pentru a ajunge la scopul final, însă… prin antrenament constant, vei ajunge cu siguranță acolo!

Exersează acceptarea provocându-te cât mai des!

Dacă întâmpinați probleme cu munca de acceptare, ia în considerare posibilitatea de a te provoca, la fel cum faci la sală. De fapt, poți începe să faci asta chiar în sala de gimnastică!

În afara sălii, de exemplu, fă-ți curaj să te gândești la persoanele dragi, pe care le-ai pierdut. De multe ori, când pierdem o persoană dragă, o așezăm în cutiuța cu amintiri și încuiem apoi cutia cu un lacăt. Încercăm să nu ne mai atingem de acea zonă, fiind dureroasă și stârnindu-ne reacții greu de acceptat, dar tocmai prin deschiderea constantă vom reuși să acceptăm mai ușor realitatea și să evoluăm.

Revenind la relația armonioasă, oricât ne-am dori ca celălalt să ne iubească “așa cum suntem”, nimeni nu poate tolera la nesfârșit crize de gelozie, de furies au nervi vărsați pe partener, doar pentru că acesta era în cale. Viața are suișuri și coborâșuri, iar pentru a atinge echilibrul mental, e important datoria noastră este să putem trece cu brio prin toate momentele sale și să acceptăm ceea ce ni se întâmplă. Să privim realitatea ca o realitate neutră pe care, dacă o acceptăm, eliberându-ne de așteptări, vom putea atinge acel echilibru mental mult râvnit.Acceptarea este cu adevărat cheia către succesul unei vieți trăite cu sens și împlinite, chiar dacă prespune un drum anevoios și greu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult