Dacă experimentezi o relație dificilă cu mama, acest lucru poate avea un impact major asupra vieții tale. Prima legătură pe care o are o fată este cu mama ei și are un mare impact asupra întregii ei vieți. Dacă legătura dintre o mamă și o fiică este echilibrată – cu bunătate, grijă, dragoste, grijă și empatie – relația este respectuoasă și va înflori. Dar relația e deteriorate, acest lucru are efecte adverse.
Legătura dintre o mamă și o fiică se reflectă asupra viitorului fiicei. Pentru că felul în care o mamă se poartă cu fiica ei, cum îi împlinește nevoile, cum are grijă de ea, o face pe aceasta să se vadă pe sine însăși. Luând în calcul și teoria atașamentului care spune că interacțiunea cu părinții noștri (primii îngrijitori) ne modelează cum vedem relațiile, cum ne vedem pe noi înșine și cum vedem lumea. O legătură sănătoasă modelează capacitatea de a avea încredere în sine a fiicei. Dar o relație nesănătoasă, atunci când nevoile copilului nu au fost împlinite de către mamă (adică bebelușul nu a primit afecțiune, conexiune, nu s-a simțit în siguranță și nu a fost alinat) duce la o concluzie la care fiica ajunge inconștient: că ea nu e îndeajuns de bună, că ea nu merită dragostea mamei ei. Concluzia: o stimă de sine scăzută.
Potrivit unui studiu din Jurnalul Academiei Americane de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului, lipsa de implicare maternă ar putea fi responsabilă pentru tulburarea depresivă la copii și adulți tineri. Atunci când fiica nu are o relație bună cu mama ei, ea ar putea avea tendința de a avea simptome de depresie.
Atunci când relația majoră din viața unei femei, cum este legătura cu mama ei, este dificilă, ea poate întâmpina dificultăți în a avea încredere și a rămâne loială relațiilor ei viitoare. Ea ar putea avea nesiguranțe în conectarea cu ceilalți în timpul maturității. Și toate acestea au legătură cu tiparul de atașament creat cu mama, care dacă nu a fost unul sigur (acesta apare atunci când mama este prezentă, implicată, conectată cu fiica ei), fiica va avea probleme de încredere în sine și în ceilalți.
Când relația dintre mamă și fiică este disfuncțională, apar conflicte majore acasă. Acest lucru o impactează profund pe fiică și ea ar putea deveni ostilă și agresivă chiar și cu ceilalți. Și nu e de mirare, pentru că acesta este modelul relațional pe care ea l-a învățat de la mama ei.
Este extrem de important pentru o bună funcționare a relației mamă fiică ca mama să își poată rezolva problemele emoționale înainte de a deveni mamă, astfel încât să nu proiecteze pe mica ființă venită pe lume problemele pe care le are. Mai mult, o femeie are datoria morală în primul rând penru ea însăși să-și analizeze bine dorința de a avea un copil, înainte de a rămâne însărcinată. Pentru că dacă își dorește să țină un bărbat lângă ea, să facă un copil pentru a nu fi singură sau are parte de o sarcină nedorită, toate acestea se vor reflecta în relația dintre e și copilul ei.