Ai trac atunci când vorbeşti în public? Iată câteva sfaturi pentru un discurs de impact!

Cu puţină pregătire şi antrenament, putem avea un discurs memorabil. Trebuie doar să ţinem cont de următoarele lucruri: empatie şi pasiune, contact vizual, structura discursului, cunoaşterea temeinică a subiectului discutat, prezenţa scenică, ţinută şi, nu în ultimul rând, atenţia acordată îngrijirii personale.
  • Publicat:
Ai trac atunci când vorbeşti în public? Iată câteva sfaturi pentru un discurs de impact!

Experienţa de a ne adresa unei săli pline de oameni poate fi copleşitoare pentru mulţi dintre noi. De aceea se spune adesea că vorbitul în public este una dintre cele mai des întâlnite anxietăţi.

Care este sursa acestora?

Răspunsul cel mai probabil este teama de reacţiile celor cărora ne adresăm, de dezaprobare, dar şi lipsa de încredere.

Însă, cu puţină pregătire şi antrenament, putem avea un discurs memorabil. Trebuie doar să ţinem cont de următoarele lucruri: empatie şi pasiune, contact vizual, structura discursului, cunoaşterea temeinică a subiectului discutat, prezenţa scenică, ţinută şi, nu în ultimul rând, atenţia acordată îngrijirii personale.

Paul Olteanu, trainer în comunicare publică şi branding personal afirmă:

„Oricare ar fi obiectivul pe care-l avem în vedere atunci când vorbim în public există anumite abilităţi pe care ar trebui să ni le dezvoltăm şi cunoştinţe pe care ar trebui să ni le însuşim prin exerciţiu constant.

Printre cele mai la îndemână instrumente în acest sens sunt exerciţiile de dicţie, documentarea şi aplicarea principiilor de bază în comunicarea nonverbală, studierea elementelor de psihologie a comunicării, a tehnicilor teatrale, tehnici de persuasiune şi influenţare şi, nu în ultimul rând, un bun management al timpului.

Sfaturi la care poţi apela pentru ca discursul tău să fie de impact

  • Pregăteşte o introducere total neaşteptată, chiar înainte de a te prezenta – poate fi o glumă, o paralelă între subiectul abordat şi un subiect total diferit. Te ajută să atragi atenţia celor din public şi să-i faci mai receptivi.
     
  • Încearcă pe cât posibil să explici ideile abstracte cu detalii concrete. Foloseşte cifre, date statistice, comparaţii, exemple, orice te ajută să oferi o imagine mai clară despre subiectul tău, cu obiectivul final de a le
    menţine atenţia celor din faţa ta pe tot parcursul discursului.
     
  • Pentru a păstra viu interesul audienţei, alternează conţinutul livrat, variază registrul pe care-l foloseşti – treci de la slide-uri cu scris, la imagine, la video, la comunicare liberă.
     
  • Încearcă să păstrezi un nivel de energie ridicat pe parcursul întregului discurs, astfel încât să ţii publicul alături de tine.
     
  • Construieşte un discurs care să te convingă pe tine în primul rând. Dacă eşti convins de ceea ce spui, vei avea curajul şi încrederea să-i convingi şi pe ceilalţi. Înainte a cere şi aştepta aprobarea, aprecierea şi respectul celor din jur, trebuie să ai încredere în tine, să crezi în propriile puteri. Publicul cel mai important eşti chiar tu.

În procesul de construire a încrederii în sine un rol important îl au alegerile pe care le facem, inclusiv cele care tin de îngrijirea personală. Dacă ai un păr curat, fără mătreaţă, ai şi încrederea să te arăţi lumii exact aşa cum eşti, fără a avea nimic de ascuns.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult