Alegerile înțelepte: când și cum le faci

Algerile înțelepte fac diferența dintre o viață normală și una fabuloasă.
  • Publicat:
Alegerile înțelepte: când și cum le faci

Alegerile înțelepte ar trebui să ne însoțească la toate deciziile pe care le luăm, doar că nu se întâmplă întotdeauna așa. Ce ne determină să facem anumite alegeri, cum ne putem alege gândurile și acțiunile, iată câteva indicii în acest articol.

 

Mai întâi de toate, ar trebui să ne înțelegem responsabilitatea personală. Ea presupune să ne asumăm deciziile pe care le luăm în viață din postura de creator al vieții noastre. E important să știm ce vrem să facem cu viața noastră, unde anume am vrea să ajunge și cum să facem asta. Iar ingredientul cheie al responsabilității personale este alegerea. Calitatea vieții noastre este legată de alegerile pe care le facem. Iar acestea ar trebui să fie niște alegeri înțelepte.

Știi deja că, dacă mamiferele răspund la un stimul exterior din instinct sau obișnuință, noi, ca oameni, răspundem la ceea ce se întâmplă în realitate prin alegere – conștientă sau inconștientă.

Alege-ți cu grijă gândurile, pentru că gândurile ne determină alegerile. Și doar alegerile înțelepte determină rezultate bune și o calitate a vieții care să ne satisfacă.

 

Procesul alegerilor înțelepte

 

Pentru a putea să facem alegeri înțelepte, specialiștii recomandă să ne punem câteva întrebări cheie:

 

ÎN CE SITUAȚIE MĂ AFLU?

Identificăm problema, provocările și definim situația din mindset-ul de creator, nu cel de victimă. Adică nu dau vin ape alții, ci încerc să găsesc rezolvări și soluții.

 

CUM MI-AR PLĂCEA SĂ FIE?

Nu putem schimba trecutul și nici stimulul extern, însă putem să ne gândim cum am vrea să fie viitorul nostrum, așa că mă gândesc cum mi-ar plăcea să fie viața mea.

 

CARE SUNT POSIBILELE ALEGERI?

Creează o listă cu alegeri și imaginează-ți posibilele rezultate, descoperind cât mai multe opțiuni. Oferă-ți timp să te gândești, să explorezi, să-ți imaginezi.

 

CARE AR FI REZULTATUL FIECĂREI ALEGERI?

Imaginează-ți care ar fi rezultatul fiecărei posibile alegeri. Adună cât mai multe informații, astfel încât să poți să ai o imagine cât mai clară.

 

CĂREI ALEGERI MĂ DEDIC?

Creează un plan și alege acele acțiuni pe care le vei întreprinde pentru a-ți atinge obiectivul. Este clar că nu îți poți risipi energia în prea multe direcții, tocmai de aceea e important să alegi înțelept doar câteva variante.

 

CÂND ȘI CUM ÎMI EVALUEZ PLANUL?

Alege în ce condiții îți evaluezi progresele și când e cazul să alegi o altă strategie de a-ți atinge obiectivul. Pentru că e important să faci check in cu progresele alegerilor tale, astfel încât, după ce evaluezi situația să poți să gândești altă strategie, dacă cea făcută inițial nu te duce unde îți dorești.

 

Mult succes!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult