Alexandra Tănase, farmacist: De la voluntar în Ferentari la misiuni umanitare în Africa și pe frontul din Ucraina

Multe persoane se gândesc să dea un refresh carierei și chiar să imigreze. Alții să aleg voluntariatul sau misiuni umanitare în diverse locuri din lume.
  • Publicat:
Alexandra Tănase, farmacist: De la voluntar în Ferentari la misiuni umanitare în Africa și pe frontul din Ucraina
Te-ai gândit să te alături celor care lucrează în misiuni umanitare în zone de conflict? Iată povestea Alexandrei Tănase, farmacist înrolat la Medici fără Frontiere, foto arhiva personală

Viața și cariera pot fi dinamice. Mai ales dacă ne permitem să evoluăm și să ieșim din zona de confort. Vă prezentăm povestea Alexandrei Tănase, farmacist, 36 de ani. Ea a ales să lase Bucureștiul în urmă și să se înroleze în misiuni Medici fără Frontiere. Cum i s-a schimbat viața? Ce a învățat în misiunile din Republica Centrafricană, Congo, una Haiti dar și în cea actuală ce se desfășoară între –România și Moldova, ca sprijin pentru misiunea din Ucraina aflăm în cele ce urmează.

 

CSÎD: Cum ai ales meseria de farmacist?

Alexandra Tănase: Din școala generală mi-a plăcut foarte mult chimia, pasiune care m-a urmat și în liceu. Am cochetat și cu ideea de a face Facultatea de Chimie, dar am ales într-un final Farmacia, pe atunci părea mai promițătoare.

CSÎD: Ce studii sunt necesare în România pentru a deveni farmacist?

Alexandra Tănase: Pentru a devenit farmacist în România, trebuie să fi absolvit Facultatea de Farmacie cu o durată de 5 ani. Ca farmacist de spital e necesar și rezidențiatul, cu o durată de 3 ani.

Primiri urgențe Arși, Haiti, foto arhivă Alexandra Tănase
Primiri urgențe Arși, Haiti, foto arhivă Alexandra Tănase

CSÎD: Ce știați despre Medici fără Frontiere?

Alexandra Tănase: Am aflat târziu de existența Medici fără Frontiere. În timpul unei discuții cu o cunoștință, am aflat mai multe detalii din experiențele ei cu MSF și am căutat mai multe informații. M-am bucurat să aflu că au nevoie și de farmaciști.

Înainte de a se înrola în misiuni umanitare în zone de conflict, Alexandra făcea voluntariat în București

CSÎD: Cum ați decis să vă înrolați?

Alexandra Tănase: Decizia a venit destul de ușor, făceam de ceva vreme voluntariat în București (teme cu copiii din Ferentari, gătit pentru persoanele fără posibilități) și chiar ajutasem la înființarea unui ONG local, Pe Stop, care ține cursuri de igienă menstruală și oferă produse fetelor și femeilor care au nevoie (un proiect minunat, care a crescut frumos, începe să funcționeze și în rural și pe care vă invit să îl susțineți).

 

transport medicamente in Congo, foto arhiva Alexandra Tanase
Transport medicamente in Congo, foto arhiva Alexandra Tănase

În ce a constat procesul de înrolare în misuni umanitare

CSÎD: Ce demersuri au fost necesare?

Alexandra Tănase: Primul pas a fost trimiterea CV-ului, după care erai invitat să participi la o sesiune de informare cu mai multe detalii despre funcționarea ONG-ului. Urmau unul sau 2 interviuri și apoi un test compus din mai multe exerciții, inclusiv situații reale de pe teren care analizau modul tau de gândire. Mi s-a părut foarte utilă această ultimă etapă, te ajută și pe tine să îți dai seama dacă chiar vrei să faci asta. Eu prima oară nu am fost acceptată din cauza nivelului de limbă franceză, dar după 3 luni am aplicat din nou și am fost acceptată.

Alexandra Tănase si o parte din echipa Medici Fără Frontiere, de Crăciun, in Haiti, foto arhiva personala
Alexandra Tănase si o parte din echipa Medici Fără Frontiere, de Crăciun, in Haiti, foto arhiva personală

CSÎD: În câte misiuni ați fost până acum?

Alexandra Tănase: Sunt 6 până acum – două în Republica Centrafricană, două în Congo, una în Haiti și cea actuală – între România și Moldova, ca sprijin pentru misiunea din Ucraina deschisă de MSF chiar la începutul războiului. În această toamnă urmează să plec din nou în Congo, la Kinshasa.

Spital Republica Centrafricana de Crăciun, foto arhivă Alexandra Tănase
Spital Republica Centrafricana de Crăciun, foto arhivă Alexandra Tănase
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult