Anxietatea este marcată de frică și neliniște adesea nejustificată, dar pot apărea și simptome fizice. O persoană anxioasă se poate confrunta cu amețeală sau senzație de căldură apărută brusc, ritm cardiac accelerat, precum și cu stări de greață, transpirație abundentă sau senzație de slăbiciune ori, din contră, tensiune musculară.
Tulburarea de anxietate se diferențiază de frică prin caracterul ei irațional, nejustificată prin prezenţa unor situaţii periculoase.
Psihoterapia, anumite medicamente indicate de medicul psihiatru și diverse tehnici de gestionare a stresului pot ajuta la ameliorarea stărilor de anxietate.
În general, tulburările de anxietate au în comun multe simptome fizice. Iată care sunt cauzele anxietății și ce semne îți dă corpul atunci când ești anxios.
Deși nu se cunoaște cauza exactă a anxietății, există anumiți factori de risc ce pot predispune o persoană la apariția acestei tulburări. Se estimează că aproximativ 25% din populaţie suferă de anxietate care ar necesita tratament într-o anumită perioadă a vieţii lor.
Printre factorii cunoscuți de risc implicați în apariția tulburării de anxietate se numără:
Anxietatea este răspunsul organismului la stres, modul în care corpul te alertează în legătură cu potențiale amenințări. În cazul tulburării de anxietate, corpul intră în modul „luptă sau fugi” ca răspuns la un pericol imaginat. În consecință, sunt declanșate anumite simptome fizice, cum ar fi:
O persoană cu tulburare de anxietate este măcinată frecvent de emoții și gânduri negative, de grija permanentă că inevitabil se va întâmpla ceva rău. De asemenea, anxietatea se asociază deseori cu insomnie, nervozitate, neliniște, tulburări de concentrare și memorare.
Deși există numeroase teste pentru anxietate pe care le poți face online, niciunul nu poate înlocui consultul de specialitate la un medic psihiatru. De aceea este important să nu îți pui singur diagnosticul de anxietate și să nu urmezi tratamente din auzite, ci să ceri ajutorul unei persoane competente din punct de vedere medical, care îți va oferi tot sprijinul de care ai nevoie.
Printre întrebările frecvent regăsite în cadrul unui test de anxietate se numără:
Tulburările de anxietate pot fi combătute eficient prin terapie psihologică și medicație specifică. Totuși, sunt situații când simptomele nu sunt resimțite foarte intens sau des, motiv pentru care poate fi suficientă terapia cognitiv comportamentală sau o metodă de calmare care nu necesită vizita la psiholog.
Dacă te încearcă o stare de anxietate, pune în practică metoda 54321, dezvoltată de psihologi pentru ameliorarea simptomelor în doar un minut.
Încearcă să te liniștești puțin, privește în jurul tău și observă:
După ce faci toate aceste lucruri, închide ochii și respiră adânc. În mod normal ar trebui să fii mult mai relaxat.
Scopul acestui exercițiu este să îți distragă atenția de la frica nejustificată pe care o simți și să te concentrezi pe simțurile tale din acel moment. Practic, este o tehnică de mindfulness în care devii conștient de ceea ce simți și vezi, fără interpretări sau judecăți de valoare.
E posibil ca primele încercări de a pune în practică metoda 54321 să fie mai anevoioase, dar pe parcurs, cu cât exersezi mai des, aceasta va fi mai ușor de realizat, iar efectele benefice se vor face simțite.
Alte măsuri care pot ajuta la prevenirea și ameliorarea anxietății sunt: exercițiile fizice zilnice, de preferat în aer liber (natura are un efect calmant dovedit), evitarea consumului de alcool, cafea și tutun, practicarea tehnicilor de relaxare (respirație profundă, meditație, yoga, tai chi) și consumul de ceaiuri cu efect calmant (sunătoare, mușețel, valeriană, levănțică, ashwagandha).
Surse:
National Institute of Mental Health
Anxiety and Depression Association of America
Journal of Psychosomatic Research
National Center for Complementary and Integrative Health