Atacuri de panică fără motiv? Explică Valeria Vîrlan

Atacul de panică, depresia sunt ”binecuvântări” în opinia psihologului. Pentru că reprezintă încă o șansă la conștientizare, eliberare, vindecare profundă și implicit evoluție.
  • Publicat:
Atacuri de panică fără motiv? Explică Valeria Vîrlan
Valeria Vîrlan, psiholog și psihoterapeut integrativ acreditat european, foto arhivă

”Lucram recent cu cineva în terapie și îmi spunea că nu știe cum de a început să aibă atacuri de panică, dat fiind că nu a pățit nimic grav. Iar atunci când au debutat aceste stări acute nici măcar nu se gândea la ceva îngrijorător…” explică Valeria Vîrlan, psiholog și psihoterapeutul integrativ acreditat european. Despre cauzele atacurilor de panică aparent neexplicabile vorbește specialistul pe larg.

 

De ce ar apărea un atac de panică pe nepusă masă? Am pornit împreună înapoi „pe firul apei” (cum numesc eu anamneza) și a înțeles că sub acea aparență de „nimic grav nu s-a întâmplat” se adunaseră, de fapt foarte multe „aluviuni în amonte”. Și anume un partener care a hărțuit-o vreme de un an și încă o mai hărțuiește când consumă alcool în exces. Un loc de muncă unde se schimbă peste noapte proceduri și cerințe, ș.a.m.d. Toate acestea suprapuse pe o traumă colectivă cauzată de panica Covid, stresul prelungit, schimbările și criza aferentă, care ne-a zdruncinat pe toți, într-o măsură mai mare sau mai mică.

 

Ce e important să reținem despre atacuri de panică

Nu e nevoie să se întâmple drame în viața noastră pentru a resimți un stres psihic care adesea culminează cu depresii ori atacuri de panică.

Tensiunile intrapsihice acumulate în timp și nedescarcate erup la un moment dat (aparent fără un motiv) precum un baraj aflat prea mult timp sub presiune

Când trăim mult timp în stres și grabă, deconectați de corpul și de trăirile noastre, nu avem habar de aceste tensiuni care au loc în plan inconștient și, implicit, nu le găsim o formă de soluționare/descărcare.

Inconștientul își descarcă toate rezidurile neprocesate în corp. Iar când nici acolo nu le băgăm în seamă, din păcate, degenerează în boli fizice.

Există o parte bună în depresie și atacuri de panică?

De aceea, atacul de panică, depresia sunt binecuvântări. Pentru că reprezintă încă o șansă la conștientizare/eliberare/vindecare profundă și, implicit evoluție.

De multe ori recomand oamenilor cu care lucrez să își pună în calendar, în telefon sau la birou, remindere pentru întâlnirile cu sine. Așa cum avem grijă să ne întâlnim cu șeful, colegii, partenerii de afaceri, ori iubitul, prietenul etc. Este important să prioritizam întâlniri, în decursul unei zile, cu noi înșine.

Cum să te conectezi cu propria persoană?

Ce faci într-o astfel de pauză de intimitate cu tine?

Respiri și îți duci atenția pentru câteva momente în corp:

Îl simți ? Ce părți din corpul tău nu simți ? Ce zone sunt amorțite/dureroase ? De ce are nevoie corpul tău în acest moment (hrană, apă, soare, mișcare, îmbrățișare, iubire?

Continui să respiri și îți duci atenția în interiorul tău:

Ce emoții ies la suprafață? Ce te îngrijorează ? Ce te bucură ? Ce te doare ? Unde simți în corp aceste emoții? Unde au tendința să se ducă gândurile tale?

Trăim vremuri în care a ne întâlni cât mai des cu noi înșine și a trăi cât mai mult în stare de conștiență nu mai este un lux, ori o preocupare de nișă pentru cei pasionați de psihologie, ci o necesitate pt noi toți.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult