Azi ma duc la psiholog. Sssst!…

Romanul nu e frate cu psihologul: o spune chiar el in sondaje. Daca are ceva pe suflet isi spune oful preotului, prietenului sau vecinului. Aude de psihoterapie, ridica din spranceana si se-ntreaba de ce-l faci nebun.
  • Publicat:
Azi ma duc la psiholog. Sssst!...
Azi ma duc la psiholog. Sssst!...

Romanul nu e frate cu psihologul: o spune chiar el in sondaje. Daca are ceva pe suflet isi spune oful preotului, prietenului sau vecinului. Aude de psihoterapie, ridica din spranceana si se-ntreaba de ce-l faci nebun.

Cand vorbim despre psihoterapie, vorbim despre un set de tehnici care folosesc doar dialogul si comunicarea si care sunt concepute cu scopul de a ameliora starea psihica a unei persoane. Fara termeni pomposi: agitatia zilnica, presiunea teribila sub care muncesti, muntele de probleme cu care te confrunti, e si normal sa simti cateodata ca lucrurile iti scapa de sub control – discutiile cu psihoterapeutul te ajuta sa treci cu bine peste toate in momentele cu adevarat grele.

Te elibereaza de anxietate, depresie sau alte trairi afective care te macina si iti afecteaza viata profesionala, familiala, sexuala. Nu, cateodata nu ajuta sa iti suni prietena si sa te descarci: psihoterapia nu inseamna sfaturi (oricine poate da sfaturi), inseamna sa te redescoperi, sa iti cunosti si sa-ti infrunti temerile, sa iti intelegi si sa-ti stabilesti prioritatile, sa iti accepti comportamentul intr-o anumita situatie si sa reusesti sa-l schimbi.

Sa fim intelesi: la psihoterapie pot apela atat persoane sanatoase din punct de vedere psihic care au ajuns intr-un moment de rascruce, cat si persoane care sufera de anumite tulburari psihice si urmeaza un tratament ce include si astfel de sedinte.

Psihoterapeutul, cel mai bun prieten al omului
Concret, cu ce esti mai castigata dupa o sedinta de psihoterapie: lista e lunga – iti poti rezolva problemele de anxietate, tulburarile fobice (claustrofobia, agorafobia etc.), tulburarile de dinamica sexuala (lipsa orgasmului, lipsa dorintei sexuale, tulburari de erectie etc.), tulburarile depresive, insomnia, ticurile, problemele conjugale (faimoasa terapie de cuplu), tulburarile alimentare (bulimia, anorexia, supraponderabilitatea).

E bine sa treci pragul unui cabinet de psihoterapie, daca vrei sa treci cu bine peste o pierdere (o despartire, un divort, moartea cuiva drag), te tot intrebi daca ai luat deciziile potrivite (in privinta job-ului, a partenerului), vrei sa stii cum sa faci fata situatiilor stresante, vrei sa inveti cum sa comunici mai bine si sa ai incredere deplina in tine, ai probleme de cuplu pe care simti ca nu le poti discuta cu partenerul, ai amintiri negre din copilarie de care nu poti scapa.

Iti va fi usor sa poti vorbi despre toate cu un strain competent ale carui recomandari pot pune totul intr-o noua perspectiva. Terapia poate dura, dupa caz, cateva luni sau cativa ani. Nu-ti poti lua inca inima in dinti? Exista pagini de internet dedicate psihoterapiei on-line. Poate fi un inceput…

Fruntasi la afectiuni psihice, codasi la terapie
Romanii nu s-au dumirit prea bine ce-i si cu psihoterapia, e inca un subiect tabu, formarea si activitatea specialistilor nu are nici macar un cadru legal. Cele mai recente sondaje ne claseaza pe locul trei in Europa in privinta numarului de persoane cu afectiuni psihice – avem 1.100 de bolnavi la o suta de mii de locuitori – ne intrec doar Estonia si Slovenia.

Specialistii apreciaza ca doar 0,001% dintre cei afectati apeleaza la psihoterapie. Nici la numarul psihoterapeutilor situatia nu e roz: avem vreo 500 si ne-ar trebui de douazeci de ori mai multi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Incepe cu dreptul noul job!
Incepe cu dreptul noul job!