Testosteronul, celebrul hormon masculin care asigură bărbaţilor aspectul viril şi poftă de viaţă (sexuală!) a fost depistat recent ca fiind unul dintre principalele ingrediente ce dau gust şi vieţii sociale. Pe scurt, cu cât îl au în cantitate mai mare, cu ctât bărbaţii sunt mai sinceri.
Bărbaţii nu mint, nu ţes intrigi, nu umblă cu ascunzişuri. Dar asta numai dacă sunt dintre aceia foarte masculini! Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Bonn, Germania, testosteronul ar fi hormonul adevărului. Cu cât o persoană îl deţine în cantitate mai mare, cu atât va fi mai puţin tentată să spună minciuni.
Studii mai vechi au asociat testosteronul cu un comportament agresiv, riscant şi chiar cu dependenţa de jocuri de noroc.
Unii experţi sunt însă de părere că nu doar că testosteronul influenţează viaţa socială, dar şi viceversa este valabilă, adică comportamentul unei persoane poate influenţa nivelul hormonului din organism.
Testosteronul este un hormon ce potenţează caracteristicile masculine, precum dezvoltarea masei musculare, a pilozităţii corporale, vocea groasă, libidoul etc. Substanţa se găseşte şi în organismul femeilor, însă în cantitate mult mai mică.
Experţii germani au făcut un experiemnt în care au implicat 91 de bărbaţi, dintre care 46 au primit un gel pe bază de testosteron pe care l-au aplicat pe piele, iar restul a primit un gel cu efect placebo. Nimeni nu a primit informaţii referitoare la natura gelului primit, astfel că toţi bărbaţii au intrat în cursă pornind de la acelaşi nivel. În teorie, căci în practică, endocrinologii le-au măsurat nivelul de testosteron şi s-au asigurat că cei 46 îl au mai ridicat.
Apoi specialiştii le-au cerut să joace un joc de noroc la care cu cât obţineau mai multe puncte, cu atât câştigau mai mulţi bani. Experientul a ost construit în aşa fel încât bărbaţii să poată minţi pentru a câştiga cât mai mulţi bani. Rezultatele au scos la iveală faptul că aceia care primiseră gelul pe bază de testosteron au fost mai sinceri decât ceilalţi care au fost mai tentaţi să înşele pentru câştig.
Explicaţia ar fi că testosteronul ar creşte nivelul de mândrie pe care o are un bărbat, precum şi ambiţia acestuia de a-şi construi o imagine pozitivă.