Beneficiile răbdării sau 4 motive pentru a cultiva răbdarea

În secolul viteze şi al tehnologiei, al omului multitasking care îşi ia prânzul deasupra tastaturii, răbdarea pare a-şi pierde din însemnătate. Şi totuşi, această virtute este ( sau ar trebui să fie) un fundament al vieţii noastre zilnice.
  • Publicat:
Beneficiile răbdării  sau 4 motive pentru a cultiva răbdarea

În secolul viteze şi al tehnologiei, al omului multitasking care îşi ia prânzul deasupra tastaturii, răbdarea pare a-şi pierde din însemnătate. Şi totuşi, această virtute este (sau ar trebui să fie) un fundament al vieţii noastre zilnice.

Studiile demonstrează faptul că lucrurile bune se întâmplă, într-adevăr, celor care au răbdarea necesară de a aştepta. Însă, care sunt, de fapt, beneficiile răbdării şi de ce ar fi bine să o cultivăm?

Răbdarea şi auto-raportarea la stările superficiale de boală

Schnitker şi Emmons (2007) au găsit dovezi care indică o corelaţie pozitivă între cultivarea răbdării şi stările superficiale de boală (acnee, migrene, schimbările stării de spirit, ulcer etc.). Aceştia au concluzionat faptul că un grad crescut al răbdării este vital în auto-percepţie, astfel încât persoanele mai răbdătoare tind să îşi estimeze trăirile la un grad de intensitate mult mai scăzut faţă de persoanele nerăbdătoare, vindecarea producându-se mai rapid în primul caz.

Răbdarea în rândul studenţilor – creşterea performanţei şcolare şi a stimei de sine

Tangney, Baumeister şi Boone au desfăşurat de curând un studiu pe un eşantion de studenţi având ca rezultate o corelaţie puternică între răbdare şi performanţa şcolară, scăderea problemelor de psihopatologie, stima de sine şi scăderea sentimentului de ruşine.

Răbdarea, reducerea nivelului de stres şi creşterea sentimentului de fericire

Practicarea răbdării are ca efect pe termen lung scăderea cortizolului, ceea ce ajută la reglarea nivelului de stres şi producerea sentimentului de fericire, spun specialiştii. În plus, s-a concluzionat faptul că persoanele răbdătoare se află în controlul emoţiilor mult mai bine, fiind mai prietenoşi şi dezvoltând abilitatea de a găsi resursele necesare pentru rezolvarea dificultăţilor.

Răbdarea şi dezvoltarea empatiei şi a compasiunii

Răbdarea se află în strânsă legătură cu abilitatea de empatizare şi înţelegere a oamenilor. Persoanele răbdătoare îşi oferă timpul necesar înţelegerii şi asimilării dificultăţilor prin care trec. Acest lucru ajută la îmbunătăţirea relaţiilor cu familia, partenerul de cuplu şi cu colegii de muncă.

Dacă v-ar plăcea să fiţi mai răbdători, dar nu ştiţi cum să o faceţi, iată câteva scurte modalităţi de exersare:

Revizuiţi situaţia – deoarece atunci suntem nerăbdători în a găsi o soluţie, de cele mai multe ori complicăm problema cu care ne confruntăm. Rezervaţi-vă timp pentru a integra corect toate dimensiunile problemei.

Practicaţi exerciţii scurte de mindfulness – studiile arată că exerciţiile de mindfulness au un rol benefic în dezvoltarea răbdării. Zilnic, oferiţi-vă timp pentru a medita asupra momentului în care vă aflaţi şi emoţiilor pe care le trăiţi, prin concentrarea asupra respiraţiei.

Fiţi recunoscători – conform experimentelor, persoanele recunoscătoare au abilitatea de a amâna mult mai mult timp o recompensă, până la creşterea acesteia, spre deosebire de persoanele mai puţin recunoscătoare care preferă o recompensă imediată, dar mai mică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Psihopaţii şi mediul online
Psihopaţii şi mediul online