„Când ești vedetă, ar trebui să îți alegi mai cu tact cuvintele.” Eduard Andrei Vasile, consilier în dezvoltare personală, despre body shaming

  • Publicat:
  • Actualizat:
„Când ești vedetă, ar trebui să îți alegi mai cu tact cuvintele.” Eduard Andrei Vasile, consilier în dezvoltare personală, despre body shaming
Sursa foto: Shutterstock

Auzim tot mai des în ultimii ani și cu precădere în ultimele zile despre fenomenul body shaming. Oameni obișnuiți, dar și persoane publice aruncă niște vorbe grele cu atât de multă ușurință, fără să conștientizeze cât de mult rău pot face. În mintea lor, totul e alb sau negru, nuanțele de gri nu există. Perfecțiunea (ultra-editată) afișată pe rețelele de socializare ajunge să le intre în fibră și să se identifice cu ea. Ceilalți, imperfecții, nu muncesc de-ajuns, nu se ridică la înălțimea standardelor stabilite de perfecți. Și intră în malaxorul de remarci otrăvitoare…

Despre body shaming și impactul devastator al acestuia asupra persoanelor vizate vorbim în cele ce urmează cu Eduard Andrei Vasile, consilier în dezvoltare personală, cunoscut drept profukool pe Instagram.

CSID: Ce este body shaming?

Eduard Andrei Vasile: Body shaming presupune umilirea, jignirea altor persoane pe baza aspectului fizic.

Automat ne gândim la obezitate, dar tot sub aceeași umbrelă intră și persoanele slabe. Cum am fost eu.

La fel de bine putem vorbi despre probleme ale tenului (acnee, cicatrici) sau alte defecte estetice. Un subiect care nu are contact cu firescul, din păcate.

CSID: Ce influență au rețelele de socializare asupra creșterii în popularitate a acestui fenomen?

Eduard Andrei Vasile: Din păcate sunt rampe de lansare pentru aceste umilințe-proiectile. Este mult mai ușor să arunci cu noroi din spatele unui telefon, ecran.

Mai contribuie și pozele ultra-editate ale unor vedete, vedete care promovează o perfecțiune închipuită și sădesc, totodată, frustrare în rândul celor care nu se încadrează în standardele lor.

Da, și eu mi-aș fi dorit să fiu mai înalt, mai lat, mai nu-știu-cum. Numai că de aici și până la a o duce spre obsesie și ca sursă de jigniri, e cale lungă.

CSID: De ce contează părerea „vedetelor” atunci când emit păreri despre aspectul fizic?

Eduard Andrei Vasile: Nu ar trebui să conteze părerea nimănui. Atunci când ești vedetă, persoană publică, ar trebui să îți alegi mai cu tact cuvintele.

Pot fi persoane pe care le apreciem pentru anumite realizări și atunci când fac o remarcă despre aspectul fizic, să le luăm cu aceeași seriozitate.

Ar trebui să filtrezi puțin ceea ce spui. Ar trebui să știi că mare parte din oamenii pe care îi jignești au contribuit la creșterea ta în online sau offline. Ei te urmăresc, ei te like-uiesc.

La fel de bine nu se gândesc nici la gratuitățile de care dispun ei, ca persoane publice. Dacă am avea cu toții abonamente gratuite la saloane cu te-miri-ce aparaturi, poate că am putea fi vreodată pe placul lor. Firește, ultima parte este o aberație.

Nu trebuie să fim pe placul nimănui. Trebuie să ne plăcem noi și să luăm măsuri dacă socotim că e nevoie de o schimbare.

CSID: Ai fost vreodată victima body shamingului?

Eduard Andrei Vasile: Am avut 40 de kilograme în adolescență. Oricât de haios sună, chiar mă bătea vântul.

Eram victima multor comentarii răutăcioase, iar unele fete mă invidiau pentru talia pe care o aveam.

Suntem cu toții diferiți, însă. Eu am avut un scut aparent din oțel. Nu m-au mișcat cu nimic râsetele și ochii încrucișați ai altora. Mi-am văzut de pătrățica mea.

CSID: Ce impact are acest lucru asupra sănătății psihice a persoanei vizate?

Eduard Andrei Vasile: Un impact devastator. Îți pierzi încrederea în sine, moment în care ai pierdut aproape totul.

De aici și până la alte efecte este un pas foarte mic. Oamenii ajung să nu se mai iubească și să nu le mai pese.

Dacă intenția cuiva care face astfel de comentarii a fost asta, vreau să îi transmit că a tras lozul cu ghinion. Efectul este fix opus!

CSID: Stă în picioare scuza „trebuie să facem presiune asupra persoanelor obeze ca să își schimbe viața”?

Eduard Andrei Vasile: Niciodată! Obezitatea este o problemă de sănătate care cauzează alte probleme de sănătate.

Doar că nu vei reuși niciodată să le insufli obiceiuri sănătoase aplicând presiune.

Nu suntem diamante, suntem oameni. Fiecare va schimba ce consideră de cuviință, dacă va considera asta.

Ar trebui, însă, să fim mai transparenți cu alimentele, care sunt și multe, și de proastă calitate. Ar trebui să punem eticheta pe produse în mod corect, fără să umflăm scoruri.

Ar trebui să facem puțină educație, nu presiune. Poate presiune pe cei care fac marketing produselor găunoase.

CSID: Pe de altă parte, există și curentul body positivity, opusul body shaming. 

Eduard Andrei Vasile: A-ți iubi corpul este o misiune grea și îi aplaud pe cei care muncesc la asta. Da, trebuie să ne iubim așa cum suntem.

Trebuie, în schimb, să ne facem analizele de rutină și să facem un exercițiu de introspecție.

Oare putem avea un obicei sănătos? Oare putem renunța la zahărul în exces? Astfel de întrebări și răspunsuri ajută mai mult decât orice.

CSID: Ce sfaturi le oferi celor care se simt vizați de spusele celor care îndeamnă la „lookul de minoră”?

Eduard Andrei Vasile: Îi sfătuiesc să nu le ofere acest drept. Este de-a dreptul impardonabil ceea ce s-a întâmplat și publicul știe asta, tocmai de aceea taxează.

A intra în viața ta cu bocancii murdari de noroi n-are nimic de-a face cu bunul-simț.

Sincer, de când am citit și auzit explicațiile, sunt într-o continuă stare de negare. Nu merită nimeni să fie jignit, absolut nimeni, niciodată!

CSID: Dar celor care aruncă astfel de remarci fără să conștientizeze greutatea cuvintelor lor?

Eduard Andrei Vasile: Să se centreze puțin. Probabil soarele și vremea caniculară nu ne ajută pe niciunul să fim limpezi, dar facem puțin efort.

Mai ales când te știi persoană publică, ar trebui să fii extrem de echilibrat în ceea ce spui, scrii, faci. Asta spune foarte multe despre cum ești, de fapt.

Ceea ce vedem ani de zile poate fi o capcană, o iluzie. Câteva cuvinte sunt suficiente să realizezi cum este cineva de fapt, ceea ce gândește și cum vede lucrurile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult