„Calătoria”: terapia care schimbă vieţi!

Cine nu a trecut prin clipe grele, prin situaţii care păreau fără ieşire, prin momente care-ţi pun calmul la încercare? Mie viaţa mi-a adus în cale tot felul de experienţe care mi-au solicitat la maximum abilitatea de a-mi recăpăta echilibrul emoţional. Şi am început să caut tot felul de metode care să mă ajute să-l regăsesc cât mai rapid.
  • Publicat:

Cine nu a trecut prin clipe grele, prin situaţii care păreau fără ieşire, prin momente care-ţi pun calmul la încercare?

Mie viaţa mi-a adus în cale tot felul de experienţe care mi-au solicitat la maximum abilitatea de a-mi recăpăta echilibrul emoţional.

Şi am început să caut tot felul de metode care să mă ajute să-l regăsesc cât mai rapid.


Experienţele dramatice, emoţiile puternice şi situaţiile neprevăzute mi-au “ruinat” adesea echilibrul emoţional. Şi în eterna mea căutare de a găsi metoda perfectă, am aflat despre Brandon Bays şi a ei carte/ metodă  “Călătoria”. Recunosc că luasem cartea acum ceva timp, o răsfoisem un pic, dar nu i-am acordat atenţie. Până acum puţin timp când am fost invitată la seminarul susţinut chiar de Brandon în Bucureşti. Ocazie cu care am experimentat eu însămi metoda, am cunoscut-o pe Brandon şi am realizat interviul de mai jos.

CSÎD: Cum aţi descrie “Călătoria”?

Brandon Bays: “Călătoria” este o metodă ce constă în accesarea şi vindecarea trăirilor negative reprimate, permiţând astfel capacităţii naturale de vindecare şi regenerare a corpului să funcţioneze la maximum. Este vorba despre o introspecţie ghidată în care persoana identifică amintirile dureroase din trecut şi se eliberează de emoţiile negative cu care s-a confruntat.

Procesul de iertare aduce cu sine o stare de împăcare şi seninătate. “Călătoria” conţine şi aşa numitul proces de “vindecare a amintirii” în care acea parte a Eului nostru care a fost rănită în trecut este fortificată şi “echipată” cu resurse psihologice, cu calităţi care îi permit ca în eventuale situaţii similare să aibă o reacţie mai sănătoasă şi să se adapteze mai uşor la lucrurile neplăcute din viaţă. 

CSÎD: Care sunt cele mai importante calităţi ale acestei metode?

B.B.: Este o metodă accesibilă oricui îşi doreşte o schimbare. Efectele ei se resimt foarte concret, inclusiv la nivel corporal. Persoana porneşte într-o călătorie interioară printr-un proces de introspecţie ghidată şi accesează amintirile dureroase din trecut. Apoi lucrează asupra acestor amintiri, exprimând durerea sufletească faţă de cei care au rănit-o şi realizând care au fost motivele pentru care ceilalţi au acţionat aşa cum au acţionat (procesul dezvoltă astfel empatia şi capacitatea de a nu mai lua personal ceea ce fac alţii).

Urmează apoi un foarte eliberator proces de iertare, care aduce cu sine un sentiment de eliberare şi uşurare. Este un proces de vindecare emoţională, de eliberare, de cunoaştere de sine şi de îmbunătăţire a performanţelor în orice domeniu al vieţii.

CSÎD: Cum ai defini-o? Ca o metodă psihoterapeutică, spiritual psihiatrică?

B.B.: Este pur şi simplu o metodă de vindecare, cu accent pe latura emoţională, deci poate fi calificată drept psihologică. Ea are şi o latură spirituală prin accesul la Sursă, la acea esenţă a sufletului nostru care se exprimă prin stări de pace interioară, calm, bucurie, libertate, seninătate, iubire, altruism, frumuseţe, generozitate. De asemenea, “Călătoria” poate fi utilizată cu succes şi în cazul tulburărilor psihiatrice, de către practicieni special instruiţi în această direcţie. 

CSÎD: Este necesar ca acei care vor să aplice această tehnică să fie deschişi către lumea spirituală, să creadă în Dumnezeu, în energia universală, în puterea iertării şi a acceptării?

B.B.: Cel mai important este să fie deschişi să lucreze asupra emoţiilor lor negative şi să îşi dorească vindecarea şi eliberarea de acestea. Odată ce au această deschidere, metoda le permite să îşi acceseze adevărata lor esenţă, Sursa, cum o numesc eu. Procesul este conceput de aşa manieră încât le facilitează acest acces, indiferent dacă ei cred sau nu în “Ceva”.

Este un proces real, în care nu te poţi minţi, păcăli, iluziona. În ceea ce priveşte iertarea, ce este cu adevărat minunat la procesul “Călătoria” este că oamenii descoperă câtă putere de iertare este latentă înlăuntrul lor. Iertarea este una dintre principalele componente ale reuşitei procesului. Dar chiar şi când persoana ghidată prin acest proces nu poate ierta sau are tendinţa să ierte doar formal, “din buze”, “Călătoria” are la dispoziţie instrumente care conduc persoana cu blândeţe şi fermitate către o iertare autentică, profundă, din tot sufletul. Procesul “Călătoria” nu ţine cont de religie, de educaţie sau de poziţia socială. Este accesibil tuturor.

CSÎD: Spuneai că aproape 90% dintre boli au cauze emoţionale. Deci, dacă depistăm trauma, o acceptăm, iertăm persoana care ne-a creat o stare de vinovăţie, boala poate dispărea?

B.B.: Dacă s-a atins cu adevărat problema emoţională – rădăcină sau conflictul interior care a declanşat boala ori a vulnerabilizat corpul faţă de boală, da, afecţiunea dispare. E posibil însă să fie nevoie de mai multe “Călătorii” pentru a curăţa tot ceea ce s-a stocat în corp ca informaţie emoţională negativă. Persoana poate să se fi eliberat de durerea morţii cuiva drag, ajungând la un sentiment de împăcare cu sine şi cu Viaţa, dar să păstreze încă resentimente, de exemplu, faţă de un profesor din liceu care i-a afectat grav stima de sine sau faţă de un şef care l-a expus la un stres greu de suportat pentru corp.

CSÎD: La procedura de lucru faţă în faţă, mulţi oameni plâng, eliberând emoţii negative. Inclusiv eu am vărsat câteva lacrimi. Cum se explică procesul acesta?

B.B.: Sunt lacrimi de vindecare. Ştiinţa a arătat că aceste lacrimi au în compoziţia lor o cantitate mai mare de toxine decât lacrimile care apar în alte ocazii. Drept urmare, plânsul care poate apărea în timpul “Călătoriei” este o modalitate de a scoate durerea din suflet şi din corp – şi este profund eliberator. La sfârşitul procesului, însă, după ce au scăpat de emoţiile dureroase, toţi zâmbesc, sunt luminoşi, au ochii strălucitori (“diamond eyes”, le spunem noi), iar muşchii feţei le sunt relaxaţi. 

Brandon Bays a dezvoltat această metodă în urma propriului proces de vindecare de o tumoare abdominală mare cât o minge de baschet.  Mii de oameni din întreaga lume au studiat şi aplicat “Călătoria” în cei 20 de ani de când a început să ţină seminarii despre ea. Actualmente, metoda este cunoscută în peste 45 de ţări, iar cartea “Călătoria” e tradusă în 22 de limbi.

Ce am învăţat eu din această experienţă?

În primul rând că trecutul nu poate fi schimbat. Că putem modifica doar perspectiva noastră asupra acestuia. Iertarea şi acceptarea sunt puternice şi importante pentru că e inutil şi nesănătos să ne luptăm cu noi înşine, cu cei din jur sau cu viaţa însăşi. “Călătoria” este o cale spre iertare, atât a altora, a propriului nostru Eu şi a Vieţii (unii dintre noi ne putem supăra pur şi simplu pe situaţiile prin care trecem). Iertând şi acceptând Viaţa, suntem mai împăcaţi, mai senini, mai detaşaţi, mai toleranţi. Şi, mai ales, mai sănătoşi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult