Poate e dificil să vezi binele din stările tale de anxietate (de care altfel îți dorești să scapi cât mai repede), ceea ce este perfect de înțeles, dar vulnerabilitatea sau pur și simplu îngrijorarea pot fi superputerile tale.
Toți ne simțim anxioși din când în când, iar primul pas pentru a depăși astfel de episoade este cel al conștientizării: să conștientizezi că anxietatea este cea cu care te lupți și, apoi, să înveți să o accepți!
Cum gestionezi sentimentele incomode și neplăcute de continuă neliniște?
În lumea modernă în care trăim azi, căutarea remediilor împotriva anxietății este o provocare și o constantă. Sigur ai citit recomandări de medicamente, exerciții fizice, dietă, trucuri de schimbare a mentalității – și, da, chiar toate pot ajuta, în funcție de fiecare persoană în parte.
Cu toate acestea, nimic nu garantează că vei scăpa de anxietate, în primul rând pentru că anxietatea este o stare emoțională pronunțată care face parte din experiența umană universală.
De aceea, în loc să fugi de ea sau, mai rău, să te faci că nu există și, de fapt, în tot timpul acesta ea să te consume pe interior și să te îmbolnăvească, trebuie să o accepți. Și nu ca pe un blestem al ființelor umane, ci precum o putere.
Așadar, ea este acolo, nu ești singurul care o experimentează. Ce este de făcut? O modalitate eficientă emoțional de a te raporta la ea este aceea de a înțelege că poate avea și părți pozitive (așa cum știm deja că în orice lucru rău există și un aspect pozitiv sau măcar o perspectivă care ne poate duce pe un drum senin).
Anxietatea te poate ajuta să te orientezi mai bine în propriul univers al emoțiilor, să te raportezi mai coerent la tendințele (predispozițiile) tale și, în același timp, să fii atent la stările celor din jurul tău.
A-i înțelege pe ceilalți, a relaționa cu ei într-un mod sănătos și a gestiona nu numai sentimentele și senzațiile tale, dar și pe ale celor din jurul tău – abilități esențiale pentru construirea relațiilor personale și sociale – pot fi susținute și îmbunătățite de experiența anxietății.
De fapt, este demonstrat faptul că cei care au trecut prin traume sau se confruntă cu diferite forme de tristețe profundă, manifestă un grad mai mare de compasiune față de ceilalți.
Așa se întâmplă și în cazul anxietății: când te simț anxios, intuiești mai bine și ce au nevoie cei care duc aceeași luptă ca a ta.
Când îți folosești anxietatea ca să înțelegi mai bine ce se se întâmplă și cu ceilalți oameni, nu numai cu tine, de fapt, te ajută să gestionezi și să procesezi mult mai bine propriile emoții.
Așadar, când ești anxios, detașează-te de propria persoană, privește-te din exterior și observă nevoile celorlalți, apoi încearcă să vezi dacă și cum poți să vii în întâmpinarea lor.
Uneori ajută să privești și mai departe de sfera familială sau a prietenilor, colegilor. Uneori poți merge pe stradă fiind atent la oamenii care te înconjoară, care trec pe lângă tine. Poți observa cerșetorii care îți ies în cale, vânzătorii de la chioșcuri, muncitorii în construcții sau cei care lucrează în transportul public.
De toate vârstele, etniile, mame, tați, copii, toate clasele sociale, de la oameni care așteaptă la semafor în mașini scumpe la cei fără adăpost.
Apoi, fă exercițiul de a identifica emoțiile lor și de a încerca să presupui ce nevoi au ei. Fii atent la grimasele lor, la detaliile vestimanetare. Adică, altfel spus, fii atent la experiența lor de viață.
Efectul ar putea să te surprindă. Atunci când ieși din cercul tău strâmt și îți orientezi mintea către exterior, e foarte posibil să simți o stare de satisfacție și asta vine odată cu acordarea atenției tale celor din jur, altora.
Vei observa, cel mai probabil, că atunci când suferi de anxietate, ești foarte apt în a identifica nevoile, fricile, luptele, fericirea celorlați.
Dacă întrebi un psihoterapeut despre nivelul de compasiune al pacienților lui, este posibil să afli că tocmai acei pacienți care au suferit, au trecut prin dificultăți semnificative, sunt cei mai grijulii cu ceilalți oameni pe care îi cunosc.
A suferi de anxietate, depresie sau alte provocări ale sănătății mintală te poate ajuta să fii mai conștient de sentimentele celorlalți. Persoanele cu anxietate intensă învață adesea abilități interpersonale valoroase din cauza – nu în ciuda – anxietății lor.
Anxietatea te face mai bun: mai atent, mai plin de compasiune, mai conștient că în lumea asta mare există milioane de oameni care au și ei experiențele lor greu de gestionat.
Când propria ta suferință devine un barometru pentru a înțelege sentimentele altcuiva, primești șansa de a-ți îmbunătăți relațiile, de a manifesta iubire. Doar aceste două aspecte ale vieții pot face ziua ta mai bună, ba mai mult, pot face lumea un loc mai bun.
Fii blând cu tine însuți, așa cum ești cu ceilalți. Recunoaște-ți și apreciază-ți sentimentele de îngrijorare. Sărbătorește-ți grija pentru ceilalți. Este într-adevăr o superputere.
Citește și: 4 trucuri de sănătate mintală pe care le folosesc psihologii
Sursă: psychologytoday.com