De foarte multe ori, traumele copilăriei sau ale adolescenţei ne pot „bântui” întreaga viaţă, făcându-ne să ne simţim prinşi într-o capcană din care nu ştim cum să mai ieşim.
Din perspectivă psihologică, putem ajunge să cărăm aceste traume sau efectul lor după noi ori putem dezvolta mecanisme de coping prin care să le depăşim.
Manifestările sunt diverse şi ţin de o seamă întreagă de alţi factori ce pot avea legătură cu: temperamentul, caracterul, gradul de educaţie, alte afecţiuni de natură medicală.
De asemenea, în această ecuaţie mai pot fi incluse resursele individului ce ţin de: familie, prieteni, rol social, carieră, hobby-uri. De aceea, putem spune că alchimia manifestărilor ţine de fiecare individ în parte.
Elementele ce pot denota faptul că nu aţi reuşit să vă depăşiţi traumele trecutului sunt următoarele:
Oricare dintre elementele de mai sus poate denota faptul că nu aţi reuşit să treceţi peste anumite evenimente din istoricul personal.
Orice traumă poate declanşa, la rândul ei, o seamă întreagă de afecţiuni, cum ar putea fi:
În funcţie de gravitatea manifestărilor, poate fi necesară intervenţia unui medic psihiatru pentru un tratament adecvat, eventual internare.
Dacă vorbim de manifestări mai moderate, este bine ca individul să apeleze la un psihoterapeut pentru a urma un plan personalizat de depăşire a evenimentelor negative.