Gesturile nu se rezuma la conversatii. Oriunde te-ai duce, orice ai face, gesturile sunt indicii importante ale starii tale de spirit. In ghidul „Cartea Gesturilor”, psihologul englez Peter Collett ne dezvaluie cum functioneaza gesturile, de unde provin, cum sa le identificam si cum sa le interpretam. In timp ce te invata cum sa citesti si sa interpretezi motivele si actiunile altor oameni, cartea te ajuta in egala masura sa te concentrezi asupra mesajelor pe care le trimiti neintentionat si a efectelor pe care acestea le-ar putea avea asupra celorlalti. Afla totul despre gesturile care te tradeaza…
Postura
Felul in care oamenii isi folosesc corpurile ofera deseori indicii despre gradul lor de angajare intr-o conversatie. Cele trei surse principale de informatie oferite de corp sunt: ochii, bustul si picioarele. Cand vrem sa apreciem masura angajarii unei persoane intr-o conversatie, cel mai bun loc spre care sa ne indreptam privirile sunt picioarele si talpile (oamenii sunt deseori foarte putin constienti de aceste parti ale corpului).
1. Postura paralela (pozitia de drepti) – persoanele care adopta aceasta postura sunt de obicei neangajate – nu arata nici ca vor sa plece, nici ca vor sa ramana pe loc.
2. Postura calaretului (picioarele sunt departate) – este o pozitie tipica pentru dominanta – se mareste spatiul ocupat de corp, si in acelasi timp una a imobilitatii – arata ca persoana nu intentioneaza sa plece.
3. Postura foarfecelui (picioarele incrucisate) – este un semnal clar ca persoana este angajata in conversatie si nu intentioneaza sa plece. Este perceputa si ca un gest de supunere.
Zambetul
Felul in care zambesc oamenii unii la altii poate oferi indicii despre raporturile de putere care exista intre ei. S-a descoperit ca femeile zambesc mult mai mult decat barbatii, iar acest lucru se poate datora – sustin psihologii – pozitiei subordonate pe care femeile o ocupa in societate.
1. Zambetul cu buzele stranse – un zambet retinut, folosit de cate ori persoana se simte timida sau jenata. In acest fel arata ca este amuzata, dar ca i se pare nepotrivit sa isi arate amuzamentul.
2. Zambetul cu capul inclinat – inclinarea capului da impresia de vulnerabilitate si supunere.
3. Zambetul coborat (coborand barbia si lasand capul in jos in timp ce ochii privesc in sus si persoana zambeste) – este o incurajare (cu tenta sexuala), un semn de atractie.
Imbratisarea
Este mult mai intima decat un sarut social, pentru ca in timp ce o persoana nu ar sta pe ganduri sa-si sarute gazda pe obraz la plecare, nici nu i-ar trece prin cap sa o ia in brate decat daca ar cunoaste-o foarte bine. Exista mai multe tipuri de imbratisari si fiecare contine indicatori importanti.
1. Imbratisarea laterala – folosita adeseori de persoanele ingrijorate ca gesturile lor afectuoase ar putea fi interpretate gresit.
2. Imbratisarea frontala completa – cei care doresc sa isi exprime afectiunea reciproca si care nu-si fac griji ce cred ceilalti despre ei prefera acest tip de imbratisare.
3. Imbratisarea si batutul pe umar – batutul pe spate dupa o imbratisare pare ca e o forma de incurajare, dar adevaratul sau scop este o cerere de „eliberare”. Poate parea un gest afectuos, dar scopul sau adevarat e incheierea imbratisarii fara a jigni persoana.
Sarutul
In general, exista doua feluri de saruturi: cel social (pe obraz) si cel intim (pe gura), dar sunt si cazuri in care sarutul pe gura face parte dintr-un ritual de salut.
1. Sarutul in aer – cand doua persoane se saruta aparent pe obraz, dar rateaza (intentionat) tinta si ajung sa sarute in aer. Apare atunci cand oamenii nu se simt in largul lor cu un contact fizic.
2. Sarutul fals – unii isi apropie obrazul de cel al partenerului fara macar sa stranga buzele – sunt produse de persoane pasive din fire care nu pun mare pret pe acea relatie.
3. Sarutul sonor – e interpretat in general ca semn de apreciere, dar in realitate persoanele respective vor sa se distanteze de gestul facut, luandu-l in gluma.
Gesturi care dau de gol atractia sexuala
– Scuturarea parului – este un indicator al accesibilitatii.
– Inclinarea capului – in acest caz persoana pare neajutorata si atragatoare, este semnalul ideal de disponibilitate, un mod de a-i spune celuilalt: „Uite, am atata incredere in tine, incat sunt pregatit sa-ti arat si sa expun o parte extrem de vulnerabila a corpului meu”.
– Atingerea obiectelor – in procesul de curtare oamenii isi transmit sentimentele prin felul in care manipuleaza obiectele (de exemplu, un barbat care intinde mana peste masa, ia cheile masinii unei femei si incepe sa se joace cu ele ofera o dovada certa ca doreste sa posede o anumita parte a ei).