Explicaţiile psihologului Andra Tănăsescu: Frica, aliatul sau duşmanul nostru?
Frica a devenit duşmanul nostru din fiecare zi. Ne e teamă de schimbare, de a pierde pe cineva drag, să nu ne accidentăm, să ne depărtăm de locurile cunoscute. Şi totuşi, de fiecare dată, mergem înainte în viaţă, trăim experienţe şi situaţii noi, suntem dominate de frică, dar nu ne oprim din mers.
În opinia psihologului Andra Tănăsescu, frica poate fi folosită în două direcţii: ca un sistem de apărare şi ca o metodă de manipulare în masă, care poate hrăni monstrul format din fricile altora.
Frica este aliatul omului încă din cele mai vechi timpuri, deoarece a ajutat la supravieţuire şi la perpetuarea speciei. Tot frica ne ajută să aducem cele mai adânci simţiri din subconştientul nostru la suprafaţă, de a face evaluări şi de a pune lucrurile în mişcare în favoarea noastră şi în favoarea comunităţii.
Frica e bună, atâta timp cât este folosită corect, în situaţiile potrivite. Atunci când suntem puşi în situaţii care ne ameninţă viaţa, integritatea sau sănătatea, ea acţionează ca un element activ din sistemul nostrum, cu scopul de a ne proteja, de a ne energiza.
Din păcate, de cealaltă parte, sunt persoanele care nu reuşesc să treacă de frică. ”Oamenii care „îngheaţă” se limitează la a accepta mai puţin, mai prost, mai rău, din frica de a trăi ceva nou, frica de lucrurile noi pe care le-ar putea descoperi dacă fac un pas înainte. Alimentarea oamenilor cu frică le mănâncă toate resursele interioare, toate emoţiile pozitive, iar, în timp, acest “monstru” începe să pună stăpânire pe viaţa noastră, luându-ne toată fericirea.
„Frica foloseşte tot optimismul, deschiderea şi curajul pentru a ne împiedica să devenim cine vrem să fim cu adevărat sau să ajungem la ţintele noastre cele mai înalte”, afirmă psihologul.
Atunci când te regăseşti într-una din situaţiile de mai sus, specialistul consideră că trebuie să îţi pui următoarele întrebări, care te vor face să conştientizezi dacă acea frică este o piedică în viaţa ta sau o trambulină: