Sărbătorile de iarnă, în special Crăciunul, sunt adesea asociate cu bucurie, reuniuni de familie și clipe speciale. Totuși, statisticile arată că pentru mulți dintre noi, această perioadă poate aduce stres, tristețe sau un sentiment apăsător de singurătate.
Persoanele singure sau cele care au suferit recent o pierdere pot resimți Crăciunul și Revelionul ca apăsătoare, greu de suportat și de traversat. Iar presiunea de a cumpăra cadouri pentru toți cei dragi, de a decora casa, de a pregăti mese pline și de a merge la toate întâlnirile de familie și cu prietenii poate copleși chiar și cei mai echilibrați oameni.
”Așteptările sunt foarte mari în această perioadă. Presiunea societății, presiunea apropiaților, presiunea pe care noi înșine o punem asupra noastră – toate acestea împreună generează un stres uriaș. Dacă nu ne dezvoltăm niște mecanisme de apărare psihologică, nu vom fi capabili să gestionăm emoțiile intense. Acestea joacă un rol crucial în protejarea sănătății mintale”, explică psihologul Mariana Demeter, psihoterapeut.
Mecanismele de apărare sunt strategii constructive, care ne pot proteja de emoțiile negative și de situațiile stresante. Sublimarea este un mecanism de pe urma căruia putem beneficia în perioade stresante, cum este cea a sărbătorilor. La fel de util ne poate fi umorul.
„Sublimarea ne ajută să transformăm energia negativă în activități pozitive. Simți tensiune în familie, în timpul reuniunii? Propune un joc distractiv, o plimbare, un proiect creativ care să implice pe toată lumea și să stingă conflictele. O altă modalitate a de a dezamorsa o situație conflictuală sau de a depăși un moment încordat este folosirea umorului. Râsul și abordarea cu umor a micilor neplăceri din timpul sărbătorilor pot reduce tensiunea și pot crea o legătură mai puternică, autentică, cu cei din jur”, explică psihologul.
Tehnicile de relaxare precum meditația, respirația conștientă, practicile de recunoștință sau chiar rugăciunea sunt și ele recomandate pentru a diminua anxietatea și stresul de sărbători. Fiecare dintre noi își poate alcătui, folosind aceste mecanisme, propria strategie de apărare sănătoasă în fața valului de emoții intense din această perioadă.
Cel mai dificil, în perioada sărbătorilor, le este persoanelor singure sau care au pierdut recent pe cineva drag. Psihologul îi îndeamnă pe cei aflați în dificultate să ceară sprijin psihologic sau, dacă nu au această posibilitate, să caute suport emoțional la o persoană apropiată care știu că-i poate susține emoțional.
„A solicita ajutor în această perioadă este un act de curaj și o dovadă de iubire față de sine. Terapia poate oferi instrumente pentru a identifica și gestiona mai bine mecanismele de apărare și pentru a transforma stresul de sărbători într-o perioadă de dezvoltare personală”, explică specialistul. Pentru a veni în sprijinul celor care se confruntă cu astfel de stări, Clinica Alegria a lansat ”Dincolo de zurgălăi”, un alt fel de colind care vorbește despre emoțiile reale din această perioadă. „Dincolo de zurgălăi, adevărata sărbătoare începe atunci când ne ascultăm și ne acceptăm pe noi înșine,” explică psihologul.
Pe cei care simt că pot oferi sprijin afectiv unor persoane greu încercate, psihologul îi îndeamnă să o facă fără să stea pe gânduri. „Să petreci două ore, de sărbători, cu cineva care nu mai are pe nimeni e mai prețios decât orice cadou și va aduce o bucurie imensă. În ultimul timp, punem prea mare preț pe cadouri valoroase, când adevărata valoare a unui cadou stă în semnificația lui. Să oferi companie și apropiere autentică este ceea ce contează și durează, rămâne în suflet și în amintire”, este de părere psihoterapeutul.