Ce este egoismul sănătos și cum îți poate îmbunătăți calitatea vieții?

  • Publicat:
Ce este egoismul sănătos și cum îți poate îmbunătăți calitatea vieții?
Sursa foto: pexels

Deși egoismul în sine are o reputație proastă, dacă acesta este aplicat în mod echilibrat, poate fi chiar vindecător, îți poate îmbunătăți relațiile și reda doza de energie de care aveai atâta nevoie. Iată mai multe despre egoismul sănătos, căci despre el vom vorbi azi.

Egoismul sănătos: ce este, moduri prin care îl poți practica fără a te simți vinovată

Egoismul sănătos înseamnă să nu îți mai neglijezi propriile nevoi pentru a le satisface pe ale altora. Înseamnă să conștientizezi că și tu ești la fel de importantă și să aplici asta în relația cu tine zi de zi. Înseamnă să te prețuiești mai mult.

Însă, egoismul nu se rezumă doar la modul în care te tratezi tu pe tine. Ci și la modul în care ceilalți te tratează. Egoismul te ajută să impui limite sănătoase și să ceri respect și apreciere. 

Iată câteva moduri prin care poți practică egoismul sănătos:

Ia în calcul în primul rând propriile tale nevoi

Dacă ești genul de persoană mereu la dispoziția tuturor și gata să le sară în ajutor, ei bine află că această atitudine te va epuiza. Încearcă să te prioritizezi pe tine, înainte de toate. Ia în calcul serios ceea ce tu ai nevoie, și nu ceilalți.

Citește și: Ai grijă de tine! Lasă să mai trăiască și sufletul tău!

Nu te forța

Oprește-te din a face lucruri pe care nu îți dorești să le mai faci sau pentru care nu ai dispoziția psihică sau emoțională. Este perfect în regulă să iei o pauză, să te retragi sau să lași în urmă ceea ce nu te face fericită. Iar dacă unii oameni nu înțeleg asta, e despre ei și nu despre tine.

Învață să spui „NU”

Este important să îți faci curajul să spui „NU” pentru că numai în acest fel îți vei recăpăta forța și încrederea în propria persoană. Dacă cineva îți cere să faci ceva ce nu ți se pare în regulă sau nu simți să o faci, spune „NU”. Poate una dintre cele mai radicale forme de egoism sănătos, dar îți va schimba viață.

Citește și: Ce presupune de fapt, iubirea de sine?

Oferă-ți compasiune

În loc să te critici pentru eșecuri sau insucces, practică autocompasiunea. Iartă-te. Recunoaște în fața oglinzii, acolo unde stai tu cu tine, că doar prin greșeli crești și evoluezi. Greșelile nu sunt decât oportunități de a învața.

Surse: Bolde, PsyTherapy, HealthLine, Very Well Mind

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult