Cele mai comune trăsături de personalitate ale oamenilor cu boli cronice

Citește care sunt cele mai comune trăsături de personalitate ale oamenilor bolnavi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cele mai comune trăsături de personalitate ale oamenilor cu boli cronice

Există anumite trăsături de personalitate care se întâlnesc adesea la oamenii care suferă de boli cronice. Gabor Mate, autor, medic și psihoterapeut, a descris în cartea sa Mitul normalității care sunt acestea.

„Mi-am întocmit propria listă cu trăsăturile de personalitate cel mai des prezente la personele cu boli cronice, în urma propriilor observații, dar și a observațiilor notate de mulți alții”, spune Gabor Mate în cartea sa în care explică faptul că indiferent dacă o persoană prezintă una, câteva sau toate aceste trăsături, toate, fiecare în felul său, vorbesc de autosupresie și/sau reprimare. „Le-am observat a fi nu doar prezente, ci și proeminente în rândul persoanelor cu diverse boli cronice, de la cancer la boli autoimune și până la afecțiuni persistente ale pielii, trecând printr-o gamă de maladii, inclusiv migrene, fibromialgie, endometrioză, encefalomielită mialgică (adică sindromul oboselii cronice).”

În ordine aleatorie, după cum spune și Gabor Mate în cartea sa, aceste trăsături de personalitate comune oamenilor cu boli cronice sunt:

  • o preocupare automată și compulsivă pentru nevoile emoționale ale celorlalți, ignorându-le pe cele proprii
  • identificarea rigidă cu rolul social, datoria și responsabilitatea
  • hiperresponsabilitate orientată către exterior, multitasking, bazat pe convingerea că trebuie să ne justificăm existența prin a face și a dărui
  • reprimarea agresivității și a furiei sănătoase
  • nutrirea și punerea în practică a două convingeri: „Sunt responsabil pentru ceea ce simt ceilalți oameni” și „Nu trebuie să dezamăgesc niciodată pe nimeni.”

 

Autorul subliniază clar că aceste comportamente nu au legătură cu alegerea conștientă sau voința celui în cauză, pentru că nimeni nu se gândește că vrea să facă aceste lucruri. Aceste trăsături de personalitate apar ca mecanise de adaptare.

Din păcate, în societatea noastră toate aceste trăsături sunt trecute cu vederea pentru că ele sunt normalizate în cultura în care trăim. Și se întâmplă acest lucru pentru că sunt privite cu admirație și în niciun caz ca potențiale riscuri. Și acest lucru se întâmplă pentru că toate trăsăturile de personalitate enumerate de mai sus sunt ușor de confundat cu „analogii lor sănătoși”, cum spune Mate: compasiune, onoare, diligență, bunătate iubitoare, generozitate, cumpătare și conștiență.

„Rețineți că aceste calități, deși poate că seamănă oarecum cu cele din prima listă, nu implică și nu necesită ca o persoană să depășească, să ignore sau să suprime cine este și ce simte și ce are nevoie”, spune atât de frumos psihoterapeutul!

Așadar, vom arăta compasiune, bunătate, generozitate, însă vom avea grijă ca aceste comportamente să nu le facem ignorându-ne emoțiile sau reprimându-le.

” Am putea admira pe cineva care pune nevoile altcuiva înaintea propriilor nevoi într-o situație de criză, sau pe liderul unei lupte pentru drepturile celor mulți, dar astfel de sacrificii sunt asumate în mod conștient și limitat în timp, adecvat situației în cauză și cu conștientizarea deplină a riscurilor.”

Foto: Towfiqu barbhuiya pentru www.unsplash.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult