Cele mai fericite țări din lume: află cine este pe locul 1 a șasea oară consecutiv

Descoperă care sunt cele mai fericite țări din lume, unde poți avea un trai foarte bun, dar și unde nu merită să trăiești.
  • Publicat:
Cele mai fericite țări din lume: află cine este pe locul 1 a șasea oară consecutiv
Shutterstock

Descoperă care sunt cele mai fericite țări din lume, unde poți avea un trai foarte bun față de țările unde nivelul de viață este ceva mai scăzut sau foarte precar.

Într-o perioadă în care mobilitatea populațiilor de pe glob a crescut enorm, când a devenit oarecum facil să te muți într-o altă țară dacă acolo unde te-ai născut nu te mai simți bine, nu putem să nu ne întrebăm care sunt locurile din lume unde nivelul de viață este foarte ridicat.

Așa cum o arată clasamentul World Happiness Report ce include 140 de țări de pe glob – privind nivelul de fericire al oamenilor conform țărilor din care provin, dar și raportat la organizarea societății –, Finlanda a fost desemnată pentru a șasea oară consecutiv „cea mai fericită țară din lume”.

Asta în timp ce Afganistan și Liban se află pe ultimele locuri ale indexului sponsorizat de ONU.

Ce înseamnă World Happiness Report?

World Happiness Report organizat anul acesta pentru a 11-a oară, este un studiu sponsorizat de Organizația Națiunilor Unite care se bazează pe mărturisirile oamenilor în ceea ce privește propria fericire, precum și pe date economice și sociale.

Pe baza unei medii realizate pe o perioadă de trei ani, cercetători atribuie un scor de la 1 la 10.

Surprinzător pentru oamenii de știință care au organizat clasamentul a fost faptul că pandemia de Covid-19 nu pare să fi avut un impact foarte mare asupra satisfacției oamenilor privind stilul lor de viață.

„Satisfacția auto-raportată a rămas „remarcabil de rezistentă” la nivel mondial între 2020 și 2022 – în ciuda pandemiei”, au dezvăluit rezultatele.

Mai mult, în ciuda mai multor crize globale care s-au suprapus în perioada 2020-2022, cum ar fi Covid, războiul din Ucraina, schimbările climatice șamd, majoritatea țărilor au înregistrat scoruri globale de satisfacție la fel de ridicate ca cele din anii pre-pandemiei.

Cele peste 100.000 de interviuri au arătat, de fapt, că oamenii au raportat niveluri semnificativ mai mari de bunăvoință – acte de caritate – raportat la ce se întâmpla înainte de 2020.

În premieră, în acest an, autorii studiului au folosit și date adunate din platformele sociale sociale pentru a compara emoțiile oamenilor înainte și după pandemia de coronavirus.

Topul celor mai fericite țări din lume

În indicele anual sponsorizat de ONU, Marea Britanie a coborât cu două locuri ajungând pe locul 19, în timp ce SUA au urcat cu un loc până pe locul 15. Franța a coborât cu mult în top: nu a mai prins nici măcar un loc printre primele 20 de țări unde ai putea avea o garanție că vei trăi bine sau cât de cât bine.

Altfel, 8 dintre cele mai fericite țări se regăsesc în Europa, Danemarca ocupând locul doi la o diferență de țara lui Moș Crăciun de 7.58 puncte.

Danemarca este urmată de Islanda, Israel și Olanda sau Țările de Jos. SUA au fost surclasate și de Australia care ocupă un decent loc 12. Pe locul 13 urmează Canada care a urcat anul acesta 2 locuri, iar surpriza cea mai mare vine din partea Lituaniei care a avut o evoluției fulminantă: urcând 30 de locuri din 2017 până-n prezent și ajungând astfel în primele 20 de țări cele mai fericite din lume.

Rusia a urcat, de asemenea, în top ajungând pe locul 70, cu zece poziții mai sus, în timp ce evaluările vieții din Ucraina arată un nivel de trai mai mare decât cel după anexarea din 2014, asta în ciuda conflictelor miliare continue, a suferinței și pagubelor aduse de război, aflându-se pe locul 92.

Explicația analiștilor este aceea că, de data aceasta, ucrainenii sunt uniți de un scop comun, bunăvoință colectivă și încredere în conducerea țării.

Afganistanul și Libanul, profund afectate de război, rămân țările unde traiul de zi cu zi este cel mai dificil. A treia cea mai nefericită țară din lume este Sierra Leone, din Africa de Vest.

„Nivelurile de fericire raportate au fost extrem de stabile în ultimii trei ani, schimbările sau răsturnările de situație au avut loc ca un apanaj al unor tendințe pe care le preconizam demult, cu efect pe termen lung”, au confirmat organizatorii studiului.

De ce deține Finlanda (cu o populație de 5.5 milioane de oameni) pentru a șasea oară consecutiv titlul de cea mai fericită țară din lume?

Când am întrebat un prieten român care locuiește de mai bine de 10 ani în Helsinki (capitala Finlandei) cum reușesc să rămân pentru a șasea oară consecutiv pe primul loc, mi-a răspuns cu ușoară ironie: „Pentru că finlandezilor nu prea le pasă, în general.”

Bineînțeles că, dincolo de glumele cu un sâmbure de adevăr, Finlanda este neclintită și datorită sistemului său social și economic:

  • Speranță de viață: 82 de ani (mai mult decât în Marea Britanie și SUA)
  • Salariu mediu: 39.768 euro
  • Media orelor lucrate pe an: 1.635 (mai puțin decât în Marea Britanie și SUA)
  • Rata mortalității infantile: 0.23%
  • Supraponderabilitate și obezitate: 57.9%
  • Ponderea populației cu tulburări de anxietate: 4.39%

Pe ce loc se află România?

Anul acesta România urcă patru locuri în clasament direct pe locul 24, la doar 4 locuri diferență de Marea Britanie și 2 locuri de Franța, un progres de care nu putem decât să ne bucurăm.

Surprinzător este că începând cu 2023 România se află în fața unor țări precum Spania, Italia, Polonia, Singapore.

Primele 10 cele mai fericite țări din lume

  1. Finlanda
  2. Danemarca
  3. Islanda
  4. Israel
  5. Olanda
  6. Suedia
  7. Norvegia
  8. Elveția
  9. Luxemburg
  10. Noua Zeelandă

Ultimele cele mai nefericite 10 țări din lume

  1. Afganistan
  2. Liban
  3. Sierra Leone
  4. Zimbabwe
  5. Republica Congo
  6. Botswana
  7. Republica Malawi
  8. Comore
  9. Tanzania
  10. Zambia

Citește și: Cele mai frumoase destinații de primăvară din România

Citește și: Cele mai frumoase destinații de vacanță din lume: ghid pentru călătorii pasionați GALERIE FOTO

Citește și: Secretul fericirii: 3 lecții despre fericire descoperite de un studiu de 80 de ani de la Harvard

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult