Controlul furiei: cum să-ţi păstrezi calmul

Controlul furiei este foarte important în evitarea acţiunilor sau vorbelor pe care le putem regreta mai târziu.
  • Publicat:
Controlul furiei: cum să-ţi păstrezi calmul
FOTO:123rf.com

Furia este un sentiment perfect normal şi, în majoritatea cazurilor, este considerată o emoţie pozitivă, dar nu putem spune acelaşi lucru şi când devine cu adevărat problematică şi ia o formă agresivă care implică izbuchinri sau chiar altercaţii fizice. Controlul furiei este foarte important în evitarea acţiunilor sau vorbelor pe care le putem regreta mai târziu. Înainte ca situaţia să se înrăutăţească, ia în vedere câteva strategii care să te ajute să o ţii sub control.

Trucuri pentru a-ţi menţine furia sub control

Numără. Numără până la 10 pentru a elimina tensiunea pe care ai asimiliat-o. Dacă eşti extrem de nervos, numără şi până la 100 dacă este nevoie. În timp ce faci acest lucru, vei putea observa cum pulsul va reveni la normal, iar furia nu va mai fi resimţită în corp.

Ia o gură de aer. Atunci când eşti nervos, ritmul cu care respiri creşte. Ia guri mari de aer, respiră adânc pe nas şi expiră pe gură timp de câteva minute.

Plimbă-te prin împrejurimi. Exerciţiile sau chiar mersul pe jos te vor ajuta să te calmezi şi să reduci furia. Plimbările prin parc, cu bicicleta sau pe jos, pot fi benefice atât pentru minte, cât şi pentru corp.

Relaxează-ţi muşchii. Tensiunea care apare în urma stărilor de furie poate fi resimţită în corp, iar pentru a o elimina, poţi începe prin relaxarea treptată a diferitelor grupe de muşchi. Respiraţia este cheia. Poţi folosi câteva exerciţii de yoga precum rotirea gâtului sau a umerilor, fără să ai nevoie de echipamente sofisticate.

Eliberează-ţi mintea. Alege o cameră în care este linişte completă şi ştii că nimic nu te poate deranja. Închide ochii şi încearcă să-ţi imaginezi un cadru relaxant. Fii atent la detalii: ce culoare are apa, cât de înalţi sunt munţii, cum sună ciripitul păsărilor etc. Această practică te va ajuta să-ţi calmezi furia. Dacă exerciţiile de imaginaţie nu sunt tocmai punctul tău forte, atunci lasă muzica preferată să-şi intre în rol.

Scrie un jurnal. Lucrurile pe care nu le poţi spune, le poţi trece într-un jurnal. În felul acesta te descarci fără să răneşti pe nimeni şi fără să-ţi faci griji de cuvintele pe care le foloseşti. Această metodă te ajută să te relaxezi şi să priveşti în ansamblu evenimentele din viaţa ta care ţi-au provocat sentimentul de furie.

Schimbă-ţi rutina. Dacă observi că la locul de muncă începi să fii nervos înainte să-ţi bei cafeaua, foloseşte-te de acest lucru. Ce zici dacă înainte de a ajunge la serviciu te-ai bucura de o cană de cafea?

Vorbeşte cu un prieten. Nu lăsa orice situaţie să te enerveze. În cazul în care simţi nevoia să te descarci, să vorbeşti cu cineva şi, eventual, să primeşti un sfat, caută ajutorul şi timpul unui prieten de încredere, care să te asculte şi să te sprijine.

Fii empatic. Încearcă să te pui în locul altor persoane şi să priveşti situaţia din perspectiva lor. Atunci când spui povestea aşa cum au văzut-o ei, te alegi cu un nou punct de vedere pe care să-l iei în calcul şi laşi, treptat, sentimentul de furie să nu te acapareze.

Exprimă-ţi furia. Este perfect normal să spui cum te simţi şi ce simţi, câtă vreme o faci într-o manieră corespunzătoare. Izbucnirile nu rezolvă nicio problemă, însă dialogurile mature te pot ajuta să reduci stresul şi să elimini furia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Mama singură – o decizie greu de luat
Mama singură – o decizie greu de luat