Coșmaruri, vise, dorințe și frici – de ce apar în timpul somnului și ce semnificație au?

În acest articol vorbim despre importanța somnului și semnificația viselor, în special a coșmarurilor, dar și despre diferitele afecțiuni psihice care pot cauza coșmaruri.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Coșmaruri, vise, dorințe și frici - de ce apar în timpul somnului și ce semnificație au?
Sursa foto: Shutterstock

Somnul reprezintă partea de magie percepută de către noi ca fiind naturală în viața noastră. Ne lăsăm cuprinși de somn, ne expunem, devenim vulnerabili, ne relaxăm peste măsură și când ne trezim, ne simțim de parcă am renăscut. Pentru unii, somnul este cea mai plăcută parte a zilei. Pentru alții, în special pentru cei care au probleme cu somnul, poate reprezenta un haos.

În acest articol voi detalia importanța somnului și diferitele afecțiuni psihice care pot perturba acest fenomen.

Visele ne descătușează dorințele din timpul zilei

Din punctul de vedere al lui Sigmund Freud, fondatorul psihanalizei, somnul este perioada în care corpul se relaxează și, cu ajutorul visului, tendințele noastre interne care nu au putut fi descărcate în timpul zilei își găsesc în acest moment o modalitate de dezamorsare.

El a numit visul „protectorul somnului” și a vorbit despre modul în care inconștientul transmite mesaje potențial deranjante care sunt ascunse prin vis și astfel îi conferă visătorului relaxarea necesară.

Se poate discuta cât mai bine despre somn atâta vreme cât îl comparăm cu cealaltă parte a vieții: starea de veghe sau starea de conștiență.

Dacă atunci când este treaz, un om are anumite emoții și face multe dintre lucruri aparent voluntar („îmi doresc să cumpăr ceva conștient fiind de motivație”), în somn și mai ales în vis acele emoții sunt deghizate prin mecanisme de deformare specifice visului.

Emoțiile există atât în somn cât și în afara somnului, diferența fiind că acestea sunt altfel trăite și simțite.

Dacă se vorbește despre descărcarea afectelor în somn, este important de precizat că sunt descărcate acele afecte care nu au avut posibilitatea să fie descărcate în afara acestuia.

Spre exemplu, mulți dintre militarii care au plecat în Al Doilea Război Mondial au visat foarte mult despre casă. Ei au avut vise în care se aflau acasă, erau liniștiți și nu trebuiau să se teamă pentru viața lor fiecare moment. Dacă în timpul zilei trebuiau să fie permanent atenți, noaptea își permiteau luxul de a da frâu liber dorințelor ascunse, adică dorința de a iubi, de a se simți vulnerabili, de a primi ajutorul, de a fi iubiți.

Coșmaruri frecvente, anxietate și incapacitate de a face față realității externe

În ceea ce privește partea de patologie psihologică, atâta vreme cât există anumite dorințe infantile nesatisfăcute pe parcursul zilei, somnul va fi „împroșcat” cu vise pline de sens în ceea ce privește structura psihicului visătorului.

Dacă partea infantilă a unei persoane tânjește după o apropiere fizică, după o dragoste pură, în vis el va primi acest lucru.

Pe de altă parte, dacă partea infantilă dorește anumite lucruri interzise în viața reală, spre exemplu răzbunarea pe un șef sadic, această dorință va fi deghizată, dar își va găsi descărcarea.

Dacă stresul din timpul zilei a fost unul foarte puternic, emoția descărcată trebuie și ea să fie puternică, astfel că visul va fi din ce în ce mai puternic, cât mai aproape de realitatea dorinței și se poate transforma în coșmar.

Cu alte cuvinte, coșmarurile sunt vise în care mecanismele de deformare ale visului încep să scadă în intensitate, iar dorința aproape că apare așa cum este, nedeghizată. Datorită faptului că este un tip de experiență înspăimântătoare, se poate trage concluzia conform căreia dorința pe care coșmarul o scoate la suprafață este una care poate genera anxietate.

Este normal ca oamenii să aibă coșmaruri uneori, în special în acele momente pline de stres. Există situații în care coșmarurile nu pot fi evitate, deoarece frica nu poate fi evitată. Dar problema apare în momentul în care coșmarurile devin dese.

Dacă luăm în considerare situația în care coșmarurile cresc în număr și perturbă nopțile în mod frecvent, atunci se poate vorbi despre o incapacitate a mecanismelor de deformare ale visului și implicit a mecanismelor de apărare ale Eului de a face față realității externe și de a modera interacțiunea cu realitatea internă și cu nevoile interioare.

În astfel de situații, este cazul unui consult la psihoterapeut. Cu ajutorul acestuia se pot înțelege visele, se poate da o semnificație acestora și se poate discuta despre înțelesul profund al unor imagini pe care le-am fi putut percepe ca fiind doar o creație aleatorie a sufletului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Tiberiu Seeberger - Psihoterapeut psihanalist
Mă numesc Tiberiu Seeberger și am ales psihoterapia din dorința de a ajuta oamenii să scape de nefericire, să dobândească o liniște interioară și să se dezvolte. Membru al Colegiului Psihologilor din România - Cod personal 23165 Membru al Asociației de Psihanaliză și Psihoterapie ...
citește mai mult