Cu mintea intreaga la psihoterapeut

Miturile legate de psihoterapie sunt demne de descoperit, de subliniat si combatut, pentru ca deja este sine qua non ca avem nevoie cu totii de oglinda si implicit, macar odata-n viata de psi­hoterapeut.
  • Publicat:
Cu mintea intreaga la psihoterapeut
no title

Psihoterapeutul detine solutiile tuturor problemelor, dupa o reteta gen „Patul lui Procust”, folosita la cioplirea pacientului spre utopica vindecare. Probabil de la aceste credinte nejustificate s-a ajuns la a anula calitatea umanoida a psihologilor, iar de aici, aceasta retinere de a frecventa cabinetul psihoterapeutic sau de a-l considera tabu, iar mai grav, de a desconsidera utilitatea acestui spatiu.

Psihoterapia, un bun necesar

Sigur ca la un nivel profund – psihoterapeutul – este o oglinda. Numai gandul ca ai in fata un specialist care sondeaza elementele psihismului uman, fie din prisma psihanalizei, psihologiei cognitiv-comportamentale, gestaltismului, fie din perspectiva psihoterapiei experientiale sau ericksoniene, se naste deja asteptarea ca urmeaza sa afli ceva despre tine, ceva ce inca nu stii, ceva ce poate te sperie si, mai ales, continuturi care tin de propria ta umbra (umbra in termeni de polaritatea neacceptata a fiecarui om).

Dar psihologul este aceeasi fiinta umana, cu aceleasi procese si mecanisme de functionare, cu umbrele lui, cu acelasi cotidian care socheaza sau plictiseste, dar care este ceva mai constient de cine este si in posesia catorva strategii de a face fata intr-un mod adaptat vietii.

Un parteneriat cu… psihoterapeutul

Miturile legate de psihoterapie sunt demne de descoperit, de subliniat si combatut, pentru ca deja este sine qua non ca avem nevoie cu totii de oglinda si implicit, macar odata-n viata de psi­hoterapeut.

Cand oamenii vor intelege cine este psihoterapeutul, vor accepta cu usurinta si de la sine ca relatia cu acesta este de parteneriat, lipsita de ierarhie si ca este total natural sa gasesti potrivita investigatia profesionala a procesului de autocunoastere, crestere personala, depasirea limitelor, rezolvarea nodurilor, a obstacolelor si a blocajelor cu care, prin insasi natura vietii, ne confruntam cu totii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Atitudinea conteaza
Atitudinea conteaza