Cum depasim socul somajului

Nu mai este o exceptie, nu mai este un lucru despre care auzeam o data la cateva luni, si nu ne ingrijoram prea tare pentru cel patit - doar posturi erau. La final de 2009, Romania avea oficial peste 700 de mii de someri, cum nu s-a mai intamplat de 6 ani. Iar numaratoarea continua, ba chiar se inteteste. Americanii au ajuns deja la 7 milioane.
  • Publicat:
Cum depasim socul somajului
Cum depasim socul somajului

Nu mai este o exceptie, nu mai este un lucru despre care auzeam o data la cateva luni, si nu ne ingrijoram prea tare pentru cel patit – doar posturi erau. La final de 2009, Romania avea oficial peste 700 de mii de someri, cum nu s-a mai intamplat de 6 ani. Iar numaratoarea continua, ba chiar se inteteste. Americanii au ajuns deja la 7 milioane.

Suna dur, dar autoritatile au spus-o cat se poate de clar: vor urma noi si noi slujbe desfiintate, asa ca zeci de mii de angajati asteapta doar un semn ca sa isi stranga lucrurile. In tot acest timp cercetatorii, care inca au un serviciu, anunta studiu dupa studiu pe tema concedierilor. Cel mai recent sugereaza ca, dupa ce unul dintre parinti isi pierde painea, 15% dintre copii repeta cel mai probabil clasa.

Dincolo de concluziile cercetarilor, am vrut sa aflu de la psihologul Emilia Potenteu cum am putea iesi invingatori. „In afara gandirii pozitive si a focusarii pe jumatatea plina a paharului, trebuie actionat ferm si organizat. De un real folos ar fi alcatuirea unui tabel al tuturor obligatiilor financiare (credite, facturi, rate, alte cheltuieli lunare obligatorii), apoi diminuarea cheltuielilor (acolo unde se poate) si incercarea de negociere ale unora dintre ele (amanarea prin inghetare a creditelor).

Desigur, acesta este un sfat financiar, dar are si o valoare psihologica, pentru ca multi oameni incearca sa evite confruntarea cu situatia, dezvoltand comportamente evitante care duc la depresii si angoase puternice. Apoi apelarea la ajutorul de somaj, care este perceput ca o rusine, de fapt fiind accesarea unor fonduri la care cu totii am contribuit. In piramida lui H. Selye a situatiilor stresante, pierderea job-ului se afla spre varful piramidei si este considerata egala ca intensitate cu pierderea partenerului sau cea a statutului social.”

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
5 metode prin care poti fi mai fericita
5 metode prin care poti fi mai fericita