Cum îi spui unui copil că ai cancer: sfatul psihologului

  • Publicat:
Cum îi spui unui copil că ai cancer: sfatul psihologului

Pentru mulți părinți care au fost diagnosticați cu cancer, unul dintre cele mai grele momente poate fi acela în care le spun copiilor despre boală. 

În urma declarației Prințesei de Wales, care  a dezvăluit că a trebuit să le spună știrea devastatoare celor trei copii mici ai săi, după ce a primit șocantul diagnostic, am vorbit cu un psiholog pentru a face un ghid care să te ajute să navighezi în relația cu copiii, dacă treci printr-o experiență de genul acesta. 

„A fost nevoie de timp să mă refac după o intervenție chirurgicală majoră pentru a începe tratamentul”, a spus Kate Middleton într-un mesaj video profund personal, fără precedent și emoționant, filmat la Windsor. „Dar, cel mai important, ne-a luat timp să le explicăm totul lui George (10 ani), Charlotte (8 ani) și Louis (5 ani) într-un mod adecvat pentru ei și să-i asigurăm că voi fi bine.” 

Ce faci dacă ești diagnosticat cu cancer și ai copii

„În primul rând, dă-ți timp pentru a procesa informația care vine ca un șoc în cazul unei boli precum cancerul”, spune psihologul Andreea Cristea.

Înainte de a explica situația prin care treci copiilor, trebuie să încerci să te lămurești tu legat de ceea ce simți. „După ce depășești sentimentul de panică și șocul și începi să cauți soluții și să înțelegi ce presupune o astfel de afecțiune, ce variante de tratament ai, care este cel mai rău scenariu și ce poți să faci pentru ca scădea riscul ca acesta să se concretizeze, poți să începi să te gândești și la modul în care comunici informația”, spune specialista noastră. 

Spune cu voce tare ce ți se întâmplă, exersează cu partenerul tău modul în care le vei spune copiilor și notează pentru a-ți fi mai clar scenariul pe care vrei să îl abordezi. 

„Cel mai important lucru este să vorbești cu copiii cât mai curând posibil după aflarea diagnosticului, pentru că ei pot afla din alte surse sau pot observa că te simți rău sau că ascunzi ceva și își vor face propriile scenarii, care vor fi o sursă imensă de stres pentru ei”, spune psihologul Andreea Cristea. 

„Un alt lucru pe care îl poți face este să încerci să fii cât mai pregătit posibil pentru întrebările pe care copiii le vor pune, dar și să te gândești la modul în care vei răspunde la ele, astfel încât să fii cât mai sincer, să nu-i minți și nici să nu le dai speranțe false”, adaugă ea. 

Una dintre întrebările care va apărea cu siguranță este „O să mori?” Răspunsul depinde în mare parte de gravitatea bolii și chiar dacă este unul afirmativ, este important cum îl dai, pentru a proteja copilul cât mai mult de traumă, dar să nu îl minți.

Lucruri de care să ții cont atunci când comunici copiilor o astfel de veste

  • Dacă ai mai mult de un copil, încearcă să le spui tuturor în același timp, pentru că astfel copiii nu simt că frații lor știu mai mult decât ei și nu se vor întreba de ce sunt ultimii care află.
  • Nu spune doar copiilor mai mari, în ideea că cei mai mici nu au capacitatea să înțeleagă și e mai bine să nu știe, deoarece acest lucru poate pune o povară suplimentară asupra lor.
  • Folosește această primă conversație ca punct de plecare, oferind copiilor informații esențiale și ușor de înțeles pentru ei și asigură-i că vei face tot ce depinde de tine pentru ca totul să fie bine (urmezi tratament, ai grijă de tine, încerci să fii optimist etc.)
  • Folosește reacțiile și întrebările lor pentru a ghida conversația.
  • Încurajează-ți copiii să-și exprime gândurile și sentimentele la vestea primită.
  • Fii onest în legătură cu ceea ce știi despre boala ta, tratament și perspective, pentru că atunci când un copil simte că ești evaziv sau ascunzi ceva, s-ar putea să nu creadă că spui adevărul, crescându-i semnificativ stresul.
  • Este în regulă să recunoști că nu știi răspunsul la unele întrebări și să le spui copiilor că îl vei afla și vei reveni cu informații.
  • Încearcă să le spui copiilor în weekend, dacă este posibil, în loc să o faci într-o zi de școală, deoarece aceasta le oferă mai mult timp să proceseze vestea și să pună orice întrebări ulterioare pe care le-ar putea avea.
  • Este în regulă să arăți că ești supărat sau să plângi când le spui copiilor că ai cancer. De fapt, acest lucru îi poate ajuta să-și proceseze propriile sentimente legate de aceasta.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”