Ziua Îndrăgostiţilor este o zi specială pentru unii, un motiv de depresie sau anxietate pentru alţii. O zi, un obicei, un moment frumos, însă trecător ca orice zi sau clipă din viaţa noastră. Ce fac în astfel de zile persoanele care sunt singure? De obicei stau închise în casă şi în sine şi îşi plâng de milă.
Cu toate acestea, chiar şi persoanele aflate într-o relaţie se pot confrunta în această perioadă cu anumite stări emoţionale care vin din aşteptări neîmplinite, din dorinţe prea fixe de a fi totul într-un anumit fel, din frustrări venite din tendinţa de a compara ce trăiesc/primesc ele cu ceea ce trăiesc/primesc alţii. Deci „suferinţa” este la îndemâna oricui și se centrează pe a căuta „nod în papură”.
Atitudinea potrivită şi recomandată este aceea de a căuta să înţelegem şi să acceptăm ceea ce este cu adevărat important, apoi să ne menţinem atenţia pe aspectele respective. Şi, legat de această atitudine, cu toţii avem de ales, indiferent dacă suntem singuri sau implicaţi într-o relaţie de cuplu.
„Ocaziile şi sărbătorile din vieţile noastre sunt menite a ne aduce o pauză de la vâltoarea vieţii şi au ca scop relaxarea, relaţionarea, aducerea unui plus de conştientizare asupra curgerii timpului şi a motivelor de recunoştinţă în viaţă.
Pe de altă parte, este bine să ne amintim că aceste momente (adunate în câteva zile pe an) sunt stabilite de noi oamenii şi că, la nivel macro, universal, ele sunt doar momente în timp iar viaţa este mult mai complexă, cu mult mai multe provocări importante pentru creşterea noastră, mult mai bogată în clipe de bucurie, resurse, reuşită decât o zi pe an de sărbătorit ceva, indiferent ce”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
Ce este recomandat persoanelor singure sau celor nemulţumite de Ziua Îndrăgostiţilor? Potrivit psihologului, aceste persoane pot decide să-şi construiască o atitudine sănătoasă din punct de vedere mental, emoţional şi atitudinal.
Această atitudine poate fi construită urmărind 5 paşi importanţi:
1. Să mărească calitatea relaţiei cu Sinele, să decidă să se accepte aşa cum sunt, să-şi ofere mai multă înţelegere, iubire, iertare, deoarece o relaţie bună cu ceilalţi începe exersând cu tine însuţi.
2. Să-şi direcţioneze şi menţină atenţia către toate reuşitele personale de orice natură ar fi ele, către resursele şi puterea interioară utilizate până atunci de a merge mai departe în viaţă, către ceea ce deja au, cultivând astfel atitudinea de recunoştinţă.
3. Să-şi ofere sieşi un moment de relaxare, de răsfăţ, să-şi împlinească o plăcere/o dorinţă, să petreacă timp de calitate făcând ceva ce le ajută în creşterea personală (o carte, un documentar, o piesă de teatru, o călătorie, un curs etc.)
4. Să accepte că tot ceea ce este cu adevărat important, nu este o zi din an în care sărbătorim ceva stabilit tot de noi oamenii, ci viaţa întreagă şi că această viaţă este alcătuită tocmai din momente „mărunte”, dar care ne pot umple de bucurie (natura, animalele, o rază de soare, un zâmbet, o melodie etc.).
5. Să-şi amintească permanent de faptul că 24 din 24 de ore suntem doar cu noi înşine şi cel mai important aspect este să ne iubim pe noi şi să avem o bună relaţie cu noi înşine şi că aşteptările noastre de la viaţă nu sunt datoria celorlalţi, ci responsabilitatea noastră de a ni le împlini.