Cea mai mare greşeală pe care o putem face este să judecăm oamenii. Pentru trecut. Pentru deciziile luate. Pentru greşelile făcute. Fiecare om are povestea lui şi din nefericire, unele dintre ele sunt greu de povestit, greu de trait şi reprezintă fragmente ale unor traume. Constantin Cornea, psiholog, ne-a vorbit despre personalitatea victimei traficului de carne vie, dar şi cum îşi poate ea reveni după un astfel de eveniment.
În general, persoanele care ajung să fie victimele unui viol sau al traficului de carne vie sunt persoane care provin din familii sau medii defavorizate. Aşa ajung eventual să fie victimele unui viol sau să creadă în promisiunile unui traficant, tocmai din cauza credulităţii lor sau dorinţei de a-şi depăşi condiţia cu orice preţ.
Însă nu doar acestea pot fi victime. Pentru un traficant sau un violator, orice persoană pe care o poate convinge sau pe care o poate forţa să facă ce îşi doreşte el este o posibilă ţintă. În general, un traficant sau un violator au anumite probleme psihice sau fac parte din anumite grupări. În ambele situaţii, indiferent dacă vorbim de boală sau de gaşcă, acestea îi dau traficantului puterea de a trece la fapte.
Aceştia, în marea lor majoritate, încearcă cu orice persoană pe care o simt a fi slabă sau manipulabilă. De asemenea mai pot apela la droguri pe care le pot pune în băutura victimei, iar aceasta când se trezeşte din efectul drogului este deja în plasa traficantului. În general, traficanţii caută să îşi cucerească victimele, să le forţeze prin forţă fizică sau să le drogheze.
De cele mai multe ori, vorbim de fete care provin din familii dezorganizate în care au suferit foarte mult din punct de vedere fizic, psihic şi social. Unele dintre ele chiar au fost abuzate sexual, dar nu pot spune acest lucru, pentru că nu vor fi crezute sau pentru că le este teamă că vor fi judecate.
Astfel ajung să fie în căutarea unui salvator care să le scoată din situaţia în care se află. Şi aici intervin calităţile traficantului, ce poate promite marea cu sarea, poate chiar investi în câteva întâlniri cu victima pentru a o cuceri, pentru ca mai apoi să o vândă unei reţele.
Aceste drame lasă urme extrem de adânci în sufletul persoanei respective. Îi pot distruge stima de sine şi încrederea în oameni, iar dacă nu se intervine la timp, poate ajunge să sufere de o seamă întreagă de tulburări psihice, putând ajunge chiar la suicid. Spre exemplu, o persoana care a fost victima unui abuz de natură sexuală poate ajunge să aibă urmatoarele suferinţe:
Cu ajutor de specialitate, se pot minimaliza foarte mult suferinţele de ordin psihic. Uneori, poate fi nevoie de medicaţie sau de şedinţe de psihoterapie pe o perioadă destul de lungă, pentru a se obţine cele mai bune rezultate. Însă, dacă acestea sunt aplicate corect, o pot ajuta să îşi depăşească fricile, să îşi reabiliteze stima de sine şi să îşi construiască o viaţă normală.
Societatea este compusă din oameni, iar aceştia judecă şi compară, tocmai pentru a-şi găsi propriul loc sau pentru a-şi demonstra calităţile. O persoană abuzată este judecată de societate, pentru că este considerată cumva răspunzătoare de evenimentele prin care aceasta a trecut. Însă, aşa cum am spus mai sus, victima unui abuz nu trebuie să îi ia în seamă pe cei care o judecă. Ea trebuie să îşi croiască propriul drum în viaţă, căutându-şi partenerii sociali ce o pot ajuta cu adevărat. Restul lumii nu contează.
Da. Poate fi afectată în toate cele trei elemente enunţate mai sus. Însă, la fel de bine îşi poate găsi propriile resurse pentru a depăşi aceste piedici. Dacă învaţă bine o meserie, va putea ajunge să câştige cât îşi doreşte. De asemenea, dacă are răbdare să găsească persoana potrivită, va putea să îşi construiască o familie minunată. Însă, trebuie să înceapă, pas cu pas, cu răbdare, fără să se mai uite în urmă.