Cum ne regăsim liniştea după ce pierdem pe cineva drag?

Suferinţa cauzată de moartea unei persoane dragi poate lăsa răni adânci în suflet. Vezi ce poţi face pentru a depăşi mai uşor perioada de doliu.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum ne regăsim liniştea după ce pierdem pe cineva drag?

Perioada de doliu după pierderea unei persoane dragi este una plină de sentimente contradictorii, de întrebări, de regrete şi amintiri, furie, frică sau chiar vină.

Tristeţea şi plânsul fac parte din această perioadă de tranziţie între trecut şi viitorul în care persoana pierdută nu se mai regăseşte.

Doar aşa îţi poţi elibera sufletul şi vei găsi puterea să mergi mai departe.

Dar dacă te închizi în tine şi nu te exteriorizezi, sperând că timpul îţi va vindeca rănile, există riscul ca toate aceste gânduri, frământări şi sentimente contradictorii să se transforme în depresie sau în alte afecţiuni ce îţi pot tulbura viaţa, cum ar fi:

  • anxietatea
  • tulburarea bipolară
  • atacurile de panică
  • perturbarea somnului, a alimentaţiei, a vieţii sexuale
  • acutizarea unei adicţii de droguri, alcool, medicamente
  • gânduri sau planuri de suicid
  • izolarea socială
  • frica permanentă de moarte
  • obsesia faţă de propria sănătate

Ce poţi face pentru a depăşi mai uşor perioada de doliu

Dacă te-ai regăsit în rândurile de mai sus şi te regăseşti într-o astfel de situaţie, primul pas este deja făcut, înseamnă că ai acceptat ideea că ai dificultăţi să treci peste acel moment dureros. În continuare trebuie să ceri ajutor, fie de la persoanele apropiate, fie la un specialist.

Ca să depăşeşti această perioadă grea, trebuie mai întâi să te laşi descoperit, adică să-ţi verbalizezi suferinţa, astfel încât cei apropiaţi sau medicul să vadă ce transformări a produs trauma asupra ta.

Fiecare persoană, în funcţie de temperament, caracter, educaţie, dar şi resursele de care se poate folosi, cum ar fi familia, prietenii, amicii, colegii, poate dezvolta o tulburare psihică gravă, ce poate necesita internarea într-un spital de specialitate, sau poate fi necesară doar intervenţia medicamentoasă ambulatorie şi şedinţele de psihoterapie.

De asemenea, este foarte important să fie descoperite resursele de care te poţi folosi, pentru a-ţi depăşi trauma. Aceste resurse, aşa cum am mai spus, pot fi constituite de familie, prieteni, colegi. Aceştia îşi pot aloca din timpul lor pentru a încerca să îţi distragă atenţia de la ceea ce s-a întâmplat, invitându-te în oraş sau vizitându-te acasă ori la serviciu.

Pentru a depăşi cu adevărat trauma, trebuie să îţi fie respectat travaliul suferinţei, însă nu este bine să fii lăsat să cazi pe fundul prăpastiei, ci să redescoperi motivele pentru a te bucura din nou de viaţă şi să fii angrenat în activităţi care îţi făceau plăcere înainte de evenimentul tragic.

Perioada de doliu poate dura câteva luni până la câţiva ani sau poate tot restul vieţii, dar dacă ceri ajutor la timp, poţi redeveni persoana de dinainte de pierdere, fără a fi afectat de transformările grave pe care aceasta le poate produce.

Nu te gândi că timpul îţi va vindeca rănile, pentru că deseori nu este de ajuns. Sprijinul celor dragi şi şedinţele de psihoterapie te vor ajuta să depăşeşti mai uşor perioada de doliu. În plus, te vor feri de multe afecţiuni psihice grave ce se pot asocia unui astfel de eveniment.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
Oferă consultaţii pentru: psihoterapie şi consiliere pentru copii, adulţi, de grup, de familie, psihoterapie pentru depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate, tulburări alimentare, tulburări de natură sexuală, tulburări ale somnului, atacuri de panică. A susţinut ...
citește mai mult