Cum ne revenim după un eșec

Un eșec poate să ne ducă într-o perioadă dificilă emoțional.
  • Publicat:
Cum ne revenim după un eșec
Frustrated pensive businessman in his abandoned office: closing a business and financial crisis concept

Un eșec poate fi o grea piatră de încercare, mai ales pentru o persoană care nu are prea mare încredere în sine. Însă eșecurile și pierderile fac parte din viața tuturor, fiind perfect normale și chiar sănătoase. Indicat este, însă, să nu trecem pe cont propriu prin eșecuri și greutăți. Important e să ne acordăm timp și să apelăm la apropiații noștri pentru sprijin pentru că acesta este una dintre cele mai utile resurse la care putem apela pentru a ne reveni după un eșec.



Este nevoie de timp și depinde cu adevărat de amploarea pierderii sau a „eșecului”. Dar în cele din urmă, oamenii puternici din punct de vedere mental pot folosi strategii, fie ele inerente sau învățate, pentru a se ajuta să treacă peste dificultăți.

Cercetările sugerează că oamenii puternici din punct de vedere mental au anumite caracteristici și trăsături de personalitate care îi fac să fie mai bine pregătiți pentru a-și reveni după eșec. Maturitatea emoțională, de exemplu, este deosebit de importantă pentru a putea trece peste eșecuri, deoarece permite unei persoane să vadă realitatea așa cum este. Astfel de trăsături înnăscute pot ajuta cu siguranță, însă iată ce au descoperit specialiștii că am putea face cu toții (înzestrați sau nu), pentru a ne ajuta să depășim mai ușor momentele de cumpănă:

Fii sincer cu sentimentele tale și recunoaște-ți dezamăgirea!

 

Oamenii puternici din punct de vedere mental nu își îngroapă sentimentele și nici nu se adâncesc în ele. Ei le le recunosc și își acordă timp să proceseze eșecul. Sentimentele de tristețe, dezamăgire, devastare sau respingere sunt normale și nu trebuie să ne fie teamă de ele.

Acceptarea este cheia

 

Este important să conștientizăm faptul că toată lumea are eșecuri și/ pierderi, cum ar fi divorțurile, locurile de muncă pierdute etc. – și că toate acestea fac parte din viață. Este de așteptat un element de „eșec” sau pierdere atunci când ne asumăm riscuri și ieșim din zona de confort pentru atingerea unui anumit obiectiv, spre exemplu, însă ceea ce contează este să rezistăm impulsului de a ne învinovăți excesiv, acceptând realitatea pentru ceea ce este.

Fii optimist!

 

Oamenii puternici emoțional tind să aibă o perspectivă optimistă asupra vieții, iar studiile au arătat că există o relație între optimism și satisfacția vieții prin autocontrol și seriozitate. Ei știu că nu există eșec care să nu poată fi depășit, atât timp cât continuă să încerce. De exemplu, Steve Jobs a fost concediat de la Apple, o companie creată de el. El a declarat mai târziu că „a fost cel mai bun lucru care s-a întâmplat vreodată.” L-a folosit ca pe o oportunitate de a merge într-o altă direcție, creând NeXT și Pixar, alte două companii de mare succes.

Compasiunea de sine foarte importantă pentru a suporta un eșec

 

Pentru a profita de autocompasiune atunci când te simți dezamăgit, încearcă să te întrebi: „Ce i-aș spune unui prieten bun care ar trece prin ceea ce trec eu?” În plus, tehnicile de mindfulness pot ajuta la a învăța autocompasiunea, deoarece ne ajută să ne recunoaștem sentimentele, mai degrabă decât să le îndepărtăm. Unele practici de mindfulness, de exemplu, îi încurajează pe cei care le practică să recunoască intern că trec printr-un moment de suferință, însă acesta va putea fi depășit. În plus, mindfulness-ul ne poate ajuta să-și amintească în mod frecvent faptul că nu este singur, ceea ce poate fi de foarte mare ajutor pentru a trece mai ușor peste un eșec!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult