Cu toții știm că nimeni și nimic nu este perfect. Și deși munca asiduă este de admirat, perfecționismul dus la extrem îți poate face și mai grea misiunea de a-ți atinge scopurile și în același timp îți afectează sănătatea – atât cea fizică, cât și cea mintală.
„Perfecționismul este sentimentul că trebuie să funcționezi la o capacitate de 100%”, spune pentru Self psihologul Kate Cummins. Te blochează în gândirea conform căreia „nu poți face nicio greșeală, nu există loc pentru erori sau defecte”, spune Jenna Nielsen, terapeut specializat în tratarea anxietății și depresiei.
Perfecționismul nu este un diagnostic de sănătate mintală, dar poate fi o tendința cu care te nașți sau un răspuns dobândit la normele sociale și standardele pe care le-ai internalizat în mod inconștient, spune Nielsen.
Ar putea avea, de asemenea, o legătură cu dinamica familiei în care ai crescut. „Astfel de gânduri sunt asociate adesea cu convingeri dobândite în copilărie, provenite în familiile cu părinte/părinți rigizi sau absenți”, mai spune specialistă.
Citește și: Perfecționismul, o cale greșită prin care încerci să vindeci o traumă. Cum să te desparți de perfecționism?
Perfecționismul poate afecta și modul în care îți percepi propriul corp. De pildă, cei care sunt mai predispuși la autocritica au un risc mai mare de a dezvolta tulburări de alimentație. Într-un studiu realizat de American Journal of Psychiatry, femeile cu anorexie au avut un scor mai mare al nivelului de perfecționism decât cele care nu sufereau de tulburări alimentare.
Perfecționismul îți menține activat sistemul nervos simpatetic, spune Nielsen. Este cel care declanșează răspunsul „Lupta sau Fugi” și stimulează producția de cortizol, hormonul stresului.
Un nivel de cortizol ridicat este asociat cu probleme de sănătate precum tensiune arterială crescută, nivel mare al glicemiei și chiar un libido scăzut.
Prin prisma perfectionismului, poți avea așteptări nerealiste de la tine, dar și de la cei din jur (partener de viață, prieteni, părinți sau copii).
„Dacă eșți permanent în căutarea perfectionismului este foarte posibil să ai multe conflicte în relații”, spune Nielsen.
În special asupra copiilor poți face presiuni, ei sunt cei ce ar putea observa comportamentul tău și pot începe să aibă la rândul lor standarde similare, imposibil de atins: „Pui aceeași presiune asupra lor, ceea ce nu este deloc sănătos”, a încheiat specialistă.
FOTO: PROFIMEDIA, SURSĂ: SELF Magazine